Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ben.tu/] | بنتوق

Definisi : 1. lengkung, lentur: ~ busur panah; pedang ~; 2. penjodoh bilangan utk barang yg melengkung: se~ cincin; 3. bangun, rupa, perawakan: api begitu garang hingga jelas ternampak ~ tubuh orang itu; 4. cara, gaya, corak, susunan: ~ dan gaya penulisan serta bahasa kurang diperhatikan; ~ pemerintahan; membentuk 1. melengkung, melentur: ~ spt kail; 2. menjadikan atau membuat supaya melengkung; 3. menjadikan sesuatu mengikut bentuk yg tertentu, membuat sesuatu dgn bentuk atau rupa yg tertentu; 4. membuat, mendirikan, menubuhkan, menyusun: ~ kata terbitan yg baru; ~ syarikat kerjasama; ~ kabinet baharu;terbentuk dibentuk: batu-batu spt batu kapur dan batu pasir menyebabkan ~nya bukit-bukit; tidak ~ tidak terdidik, tidak terajar;bentukan sesuatu yg sudah dibentuk; kata ~ Id kata terbitan, kata buatan (baru); pembentukan perihal (perbuatan, usaha, dsb) membentuk: ia berazam utk mengambil peranan dlm ~ masyarakat baru; pembentuk orang atau alat yg membentuk. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata bentuk

Puisi
 

asdf asdf asd afasdf asf


Lihat selanjutnya...(1000)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
rolled steel sectionkeratan keluli gulingKejuruteraanTiadaBar keluli yang digelek ke bentuk-I saluran, bentuk-T dan bentuk-bentuk lain sepertinya, untuk kegunaan khusus dalam struktur.
shaperupa bentuk;bentuk (2 dimensi)KimiaTiadaTiada
data processing systemsistem pemprosesan dataKejuruteraanTiadaSebarang sistem yang direka bentuk untuk melakukan operasi terhadap data dengan menggunakan bentuk-bentuk tertentu pemprosesan dan kawalan automatik.
data MODEMMODEM dataKejuruteraanTiadaPerkakasan yang digunakan untuk menukar data dari bentuk digit kepada bentuk analog untuk penghantaran melalui talian telefon, (dan menukar dari bentuk hantaran ke bentuk digit bagi data yang diterima).
change of stateperubahan keadaanKimiaTiadaPertukaran bentuk bahan daripada satu bentuk fizikal kepada bentuk yang lain.
bedformbentuk-lapisan; bentuk dasarGeografiTiadaTiada
silhouettebebayang bentuk; rupa bentukKejuruteraanTiadaTiada
prime moverpenggerak utamaKejuruteraanTiadaKomponen loji kuasa yang menjelmakan tenaga daripada bentuk haba atau bentuk tekanan kepada bentuk mekanik.
isomorphismkeisomorfanPerubatanTiadaKeadaan yang memperlihatkan kesamaan bentuk, rupa bentuk atau struktur.
laying offmembentangKejuruteraanTiadaMembentang: Proses memindahkan bentuk reka bentuk ke skala penuh, untuk tujuan pererautan dan akhirnya pembikinan perincian.
12345678910...

Kembali ke atas