Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ben.tu/] | بنتوق

Definisi : 1. lengkung, lentur: ~ busur panah; pedang ~; 2. penjodoh bilangan utk barang yg melengkung: se~ cincin; 3. bangun, rupa, perawakan: api begitu garang hingga jelas ternampak ~ tubuh orang itu; 4. cara, gaya, corak, susunan: ~ dan gaya penulisan serta bahasa kurang diperhatikan; ~ pemerintahan; membentuk 1. melengkung, melentur: ~ spt kail; 2. menjadikan atau membuat supaya melengkung; 3. menjadikan sesuatu mengikut bentuk yg tertentu, membuat sesuatu dgn bentuk atau rupa yg tertentu; 4. membuat, mendirikan, menubuhkan, menyusun: ~ kata terbitan yg baru; ~ syarikat kerjasama; ~ kabinet baharu;terbentuk dibentuk: batu-batu spt batu kapur dan batu pasir menyebabkan ~nya bukit-bukit; tidak ~ tidak terdidik, tidak terajar;bentukan sesuatu yg sudah dibentuk; kata ~ Id kata terbitan, kata buatan (baru); pembentukan perihal (perbuatan, usaha, dsb) membentuk: ia berazam utk mengambil peranan dlm ~ masyarakat baru; pembentuk orang atau alat yg membentuk. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata bentuk

Puisi
 

asdf asdf asd afasdf asf


Lihat selanjutnya...(1000)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
polymorphismpolimorfismeMakanan dan PemakananTeknologi MakananFenomena yang membolehkan sesuatu sebatian mempunyai lebih daripada satu bentuk. Bentuk-bentuk tersebut yang dikenali sebagai bentuk polimorf mempunyai fasa pepejal yang mempunyai komposisi kimia yang sama, tetapi berbeza struktur hablur dan takat leburnya. Apabila dicairkan, bentuk-bentuk polimorf mempunyai fasa cecair yang serupa.
migrationpenghijrahanKejuruteraanPetroleumPergerakan minyak/gas sama ada dalam bentuk cecair, koloid atau bentuk-bentuk lain dari batuan punca yang kaya dengan bahan organik ke batuan reserbor yang poros. Pada amnya, batuan punca berada pada aras yang lebih rendah daripada batuan reserbor. Dengan itu secara am, perpindahan dikatakan berlaku dalam arah menegak. Walau bagaimanapun perpindahan dalam arah lebih kurang mendatang juga dipercayai dapat terjadi.
resonanceresonansKimiaTiadaKeadaan molekul yang merupakan perantara bagi dua atau lebih bentuk formula yang mungkin; bentuk-bentuk ini hanya berbeza pada susunan elektron sesuatu molekul. Misalnya, sebatian benzena menunjukkan keadaan resonans.
allotropyalotropiKimiaTiadaKewujudan sesuatu bahan dalam pelbagai bentuk, dalam keadaan yang sama. Bentuk-bentuk tersebut mempunyai sifat fizik dan kimia yang berbeza. Contoh unsur yang menunjukkan alotropi ialah karbon, sulfur, dan mangan.
energytenagaKimiaTiadaKeupayaan sesuatu sistem untuk melakukan kerja. Tenaga biasanya dikelaskan kepada tenaga keupayaan dan tenaga kinetik. Antara bentuk-bentuk tenaga ialah tenaga elektrik, tenaga kimia, tenaga haba, dan tenaga nukleus. Dalam mana-mana sistem tertutup, tenaga tidak dapat dicipta atau dimusnah, tetapi dapat diubah daripada satu bentuk kepada bentuk yang lain. unit SI bagi tenaga ialah joule.
energytenagaTeknikElektrikKeupayaan sesuatu sistem untuk melakukan kerja. Tenaga biasanya dikelaskan kepada tenaga keupayaan dan tenaga kinetik. Antara bentuk-bentuk tenaga pula ialah tenaga elektrik, tenaga kimia, tenaga haba, dan tenaga nukleus. Dalam mana-mana sistem tertutup, tenaga tidak dapat dicipta atau dimusnahkan, tetapi dapat diubah daripada suatu bentuk kepada bentuk yang lain. Tenaga disukat dalam unit joule.
thermodynamicstermodinamikKimiaTiadaKajian tentang hubungan antara haba dengan bentuk-bentuk tenaga yang lain dan pelbagai perubahan yang berkaitan dengan kuantiti fizik seperti suhu, tekanan, dan ketumpatan.
thermodynamictermodinamikFizikHabaIlmu tentang hubungan antara haba dengan bentuk-bentuk tenaga lain dan pelbagai perubahan yang berkaitan dengan kuantiti fizik, seperti suhu, tekanan dan ketumpatan.
structural millpengilang strukturKejuruteraanKejuruteraan BangunanKilang logam yang fungsinya menggelek keluli kepada bentuk-bentuk struktur.
surface occurrencewujudan di permukaanKejuruteraanPetroleumLonggokan petroleum yang terdapat atau tersingkap di permukaan bumi. Bentuk-bentuk longgokan yang biasa dijumpai ialah rembesan, mata air (spring), volkano lumpur, lubang bitumen, telerang, syal berbitumen dan longgokan kerogen.
12345678910...

Kembali ke atas