Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[be.ra.khir]/[ber.a.khir] | براخير

Definisi : sampai ke akhirnya; selesai; habis: Cuti sekolah telah ~ pd pertengahan bulan April. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[be.ra.khir]/[ber.a.khir] | براخير

Definisi : 1. habis, selesai, tamat, habis tem­poh­nya: mesyuarat telah ~; 2. = ~ dgn = berakhirkan berkesudahan dgn: pesta itu ~ dgn perkelahian; (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata berakhir


Kamus Sains

Kamus Sains.indb
kedudukan 3 ' dengan 5 ' kumpulan OH. Singkatan cAMP. (KIM) cyclically permuted sequence (jujukan pilih atur kitaran) Jujukan DNA yang sama panjang dan mempunyai aturan gen yang sama tetapi bermula dan berakhir pada tapak yang berlainan dalam satu bulatan. (BIO) cycling (berkitaran) 1. Perihal pertukaran berkala yang dibenarkan oleh pengawal pada suatu pemboleh ubah atau fungsi. 2. Perihal sistem atau proses yang dalam bahantara udara akan mencapai halaju tamatan. (KEJ) terminalization (penterminalan) Pergerakan kiasma ke hujung bivalen semasa di ploten dan diakinesis profasa 1 serta metafasa 1 meiosis. (BIO) terminating decimal (perpuluhan berakhir) Nombor perpuluhan yang bilangan digit di sebelah kanan titik perpuluhan terfa terminal bulb terminal chiasma terminating decimal Kamus Sains.indb 615 7/8/08 11:50:32 AM 616 adalah

Kembali ke atas