Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini.
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata bergerak ke depan


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
tractive resistancerintangan tarikKejuruteraan AutomotifTiadaRintangan yang mengurangkan kuasa tarikan sesebuah kenderaan bergerak ke depan, contohnya geseran antara roda dengan rel, tekanan udara dan lain-lain.
antegradeantegredPerubatanTiada1. Bergerak ke depan. 2. Memanjang ke arah bahagian depan.
positive-displacement metermeter anjakan positifKejuruteraanPetroleumSinonim : meter isipadu Peranti pengukuran kadar alir bendalir yang mengalir di dalam sistem atau paip tempat peranti tersebut dipasang, iaitu digunakan sebagai meter aliran. Pengukuran dilakukan berdasarkan konsep sesaran atau anjakan bendalir, iaitu dengan mengisi dan mengosongkan kebuk yang mempunyai isi padu tertentu. Anjakan atau sesaran bendalir tersebut dilakukan dengan menggunakan omboh yang bergerak ke depan dan ke belakang, omboh berayun, bilah berputar, tangki yang secara automatik boleh diisi dan dikosongkan, dan sebagainya.
anterogradeanterogredPerubatanTiada1. Bergerak atau berlangsung ke depan. 2. Memanjang ke depan.
side runninglarian sisiSukanTiadaPerbuatan berlari dengan bergerak ke arah sisi dalam keadaan muka memandang ke arah depan.
forehand drivepukul kencang depanSukanTiada1. Pukul kencang depan: Pukulan yang dibuat dengan pemain berdiri di tengah-tengah gelanggang, dan bulu tangkis dipukul kuat dan mendatar supaya melepasi jaring serendah mungkin dan bergerak ke arah bahagian depan gelanggang.
regression of the nodesregresi nodMatematikTiadaJasad samawi itu mungkin tidak akan melintasi satah rujukan pada titik yang sama setiap masa. Garis nodnya akan bergerak perlahan-lahan sama ada ke depan ataupun ke belakang di sekeliling satah orbit, yakni dalam arah yang sama ataupun berlawanan dengan arah jasad.
adjusted betabeta terlarasPentadbiran PerniagaanTiadaAnggaran terhadap beta masa depan sesuatu sekuriti yang diperolehi daripada data sejarah, tetapi diselaraskan kerana kecenderungan beta sebenar bergerak ke arah 1.0.

Kembali ke atas