Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ber.ja.ra/] | برجارق

Definisi : 1. mempunyai jarak, berjauh, be­renggang: rumah-rumah itu ~ sekurang-kurangnya 20 meter di antara satu dgn lain; 2. terpisah, menjauhi; (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
 
jarak
Kata Terbitan : berjarak, menjarakkan, terjarak, penjarakan,

Peribahasa

Bersarak serasa hilang,
     bercerai serasa mati.

Bermaksud :

Sangat rindu; sangat berkasih-kasihan. (Peribahasa lain yang sama makna: Berjarak serasa hilang, bercerai serasa mati). sarak = pisah.

 

Lihat selanjutnya...(2)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
distributed learningpembelajaran berjarakPendidikanTiadaTiada
distributed practicelatihan berjarakPendidikanTiadaTiada
distributed practicelatihan berjarakPsikologiTiadaTiada
aspheric lenskanta asferaKejuruteraanTiadaKanta berjarak fokus lebih pendek daripada kanta sfera serta mempunyai garis pusat dan aberasi sfera yang sama.
repulsive potentialkeupayaan tolakanKejuruteraanTiadaDaya tolakan berjarak dekat antara dua atom disebabkan pertindihan awan elektron daripada atom-atom berkenaan terutama elektron-elektron pada petala-petala tertutup.
actinic lightcahaya aktinikBiologiTiada1. Cahaya yang berjarak gelombang di antara cahaya lembayung nampak dan sinar X, dan mempunyai kesan kimia tertentu, misalnya ke atas ergosterol.
message circuitlitar utusanKejuruteraanTiadaLitar telefon yang berjarak jauh, digunakan untuk menghasilkan jarak jauh atau khidmat tol kepada awam, berlawanan dengan litar yang digunakan untuk khidmat talian persendirian.
vaulting horsekekuda pelanaSukanTiadaAlat yang mempunyai dua pegangan berjarak 0.4 hingga 0.44m, ketinggian dari tapak ialah 1.22 m, panjang pelana ialah 1 m, dan digunakan pada sukan gimnastik.
objective gratingparutan kanta objekFizikOptikSiri dawai selari yang berjarak sama yang diletakkan pada kanta objek teleskop.
chromomorphosiskromomorfosisBiologiTiadaPerubahan bentuk sebagai gerak balas terhadap cahaya yang berjarak gelombang tertentu atau berlainan.
123

Kembali ke atas