Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : ; rumput ~ sj tumbuhan (rumpai), aring-aring, keremak jantan (hutan), urang-aring, Eclipta alba. (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : 1. anak laki-laki kpd (digunakan pd nama orang): Ali ~ Abdullah; 2. bp nama bapa: sudah sahlah dia, namanya, ~nya dan tempat tinggalnya serupa betul; 3. bp utk menyatakan amat sangat (dipakai pd perkataan-perkataan yg sama ertinya): ganjil ~ ajaib; hairan ~ takjub;berbin bp memakai nama ayah (di belakang nama sendiri): nama Mat dgn tiada ~; berbinkan mempunyai (memakai) nama seseorang (ayah angkat dsb) sbg nama ayah: walaupun dia dipelihara oleh bapa angkatnya sejak kecil lagi, Ahmad masih ~ ayah kandungnya sendiri; membinkan memberikan atau membubuh nama bapa kpd anak lelaki: hukum ~ atau membintikan anak angkat kpd bapa angkat adalah haram di sisi Islam; ® ibnu. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata bin


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
binbinKejuruteraanKejuruteraan KimiaTangki untuk penyimpanan bijirin atau serbuk menjeleket yang berharga. Ia lebih pendek tetapi garis pusatnya lebih besar berbanding dengan silo.
ore binbin bijihKejuruteraanTiadaTempat simpanan bijih untuk memudahkan pemunggahan ke loji pemprosesan mineral.
bin (binary file)bin (fail perduaan)Teknologi MaklumatTiadaNama sambungan bagi fail perduaan.
cgi-bincgi-binTeknologi MaklumatTiadaNama umum direktori dalam pelayan web yang menempatkan atur cara CGI.
binpetakPentadbiran PerniagaanTiadaLubang yang terdapat pada mesin isih surat bagi menerima mel-mel yang telah diisih.
bin modulemodul petakPentadbiran PerniagaanTiadaKumpulan lubang yang terdapat pada mesin isih surat, biasanya terdiri daripada dua puluh lubang tiap sekumpulan.
bin-burned wheatgandum hangusPentadbiran PerniagaanTiadaTiada
bin drierpengeringan bekasMakanan dan PemakananTeknologi MakananAlat yang mempunyai keupayaan yang tinggi dan digunakan terutamanya untuk melengkapkan proses pengeringan selepas pengeringan awal dalam alat pengering jenis lain. Alat ini terdiri daripada bekas silinder atau segi empat yang dipasang dengan tapak berjaring. Udara panas pada kelajuan rendah dinaikkan melalui lapisan makanan yang hendak dikeringkan.
kaban budi(Bin., Baj., Sam.)kaban budi(Bin., Baj., Sam.)KesenianTiadaMotif ukiran berunsur geometri berbentuk segi empat yang pada bahagian dalamnya dianyam berlangkau-langkau untuk menggambarkan peti barang kemas. Ada juga yang berunsur geometri berbentuk piramid dengan gabungan empat segi tiga yang lazimnya terpada pada ukiran kaum Bajau dan Sama.
grain bintong bijianKejuruteraanTiadaTiada
123

Kembali ke atas