Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini.
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata bunga

Puisi
 

Duduk berniaga di Kampung Cina,
     Buat sempadan Datuk Penghulu;
Jangan harap pada bunga,
     Bunga tidak kembang selalu.


Lihat selanjutnya...(391)
Peribahasa

Bunga yang layu tidak diseri oleh kumbang.

Bermaksud :

Perawan tua tidak dipinang orang.

 

Lihat selanjutnya...(61)

462

Nobody is perfect

Orang atau sesuatu paling hebat pun ada kekurangannya.

Bunga yang harum itu ada juga durinya

She has been in the industry for 50 years, and this was her first mistake, but nobody is perfect. Everybody has his or her faults. Stop criticizing her.

Sudah 50 tahun dia bergiat dalam industri tersebut, dan ini kali pertama dia melakukan kesilapan, tetapi bunga yang harum itu ada juga durinya. Manusia mana tidak ada kelemahan? Janganlah awak mengkritiknya.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(18)

Kamus Sains

Kamus Sains.indb
Ketakupayaan bercakap. Lihat juga aphasia . (UBAT) alan (alan) Nama piawai bagi kayu Shorea albida daripada famili Dipterocarpaceae. Spe - sies ini menghasilkan dua kumpulan kayu balak yang berbeza dari segi berat, iaitu alan batu dan alan bunga. Kayu alan banyak terdapat di hutan paya gam - but di Sarawak. (HUT) alan batu (alan batu) Nama dagang Shorea albida yang lebih berat. Nama tempatan androsit) Sel yang tumbuh daripada angrosium dan menjadi anterozoid. Sinonim an- therozoid mother cell . (BIO) androdioecious (androdioesius) Perihal dimorfisme seks pada tumbuh-tumbuhan apabila terdapat individu biseks dan individu jantan. (BIO) androecious (androesius) Perihal tumbuh-tumbuhan yang hanya mempunyai bunga jantan. (BIO) androecium (androesium) Organ pembiakan jantan pada tumbuh-tumbuhan yang terdiri daripada seluruh stamen bunga tumbuh-tumbuhan yang berkenaan. Organ

Kembali ke atas