Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini.
Tesaurus
 
seni2
Kata Terbitan : kesenian,

Juga ditemukan dalam:

Perkhidmatan +


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
cakahcakahKesenianTiadaLebar di antara sayap dengan ekor.
spread collarkolar cakahKesenianTiadaKolar kemeja lelaki yang kedua-dua hujungnya berjauhan.
plat lacerenda cakahKesenianTiadaRenda rata buatan mesin bercorak sika-siku yang dibentuk di atas benang selari, adakalanya corak ini dilakarkan dengan benang kasar.
wing collarkolar kepakKesenianTiada1. Kolar kemeja tailor yang hujungnya bersudut cakah.,2. Kolar kaku sama sendat yang hujungnya meruncing dan berlipat di hadapan. Adakalanya dipakai bersama pakaian lengkap lelaki dan pakaian harian formal.Pakaian golongan elit di Kolej Eton sehingga tahun 1967.
wheat stitchjahit bunga gandumKesenianTiadaRangkaian jahit rantai yang bersiri dan membentuk jahit cakah pada setiap sambungannya.
eton collarkolar etonKesenianTiadaKolar yang dikeraskan, menyerupai kolar kemeja, lebarnya dua kali ganda, bahagian hujung kolarnya meruncing dan bersudut cakah. Pakaian marhaen di kolej Eton England sehingga tahun 1967.
lengkok bulanlengkok bulanKesenianTiadaBahagian lengkung dalam wau bulan dari sayap dan bulan sabit ke bulan penuh, dikenali juga dengan nama cakah di Kelantan.
closed buttonhole stitchjahit lubang butang segi tigaKesenianTiadaVariasi jahit lubang butang yang bahagian pangkal jahitannya berterusan dan bahagian hujungnya cakah untuk membentuk jahit segi tiga.

Kembali ke atas