Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[cam] | چم

Definisi : dpt mengenali sesuatu yg pernah dilihat atau sesuatu bunyi yg pernah didengar: Saya tidak ~ siapa orang muda yg datang tadi. mengecamkan 1 mem­­perhatikan dgn sungguh-sungguh; meng­amat-amati: Engkau hendaklah ~ apa-apa yg telah engkau baca itu. 2 mengingat kembali; meyakini. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[cam] | چم

Definisi : kenal atau ingat kembali rupa dsb seseorang atau sesuatu yg telah dilihat atau didengar sebelumnya; mengecamkan 1. memerhatikan (seseorang atau sesuatu) dgn sungguh-sungguh (supaya dapat mengenalinya atau ingat akannya ke­mudian), mengamat-amati (supaya tidak lupa kelak): camkanlah apa yg sedang berlaku itu; 2. mengingati, meyakini: camkan bahawa larutan itu menjadi panas semasa gas itu larut; 3. mengesan, mengetahui: bau binatang yg jauh dapat dihidunya dan dicamkannya di mana adanya binatang itu; pengecaman perihal atau perbuatan menge­cam(kan), pengamatan. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata cam


Kamus Sains

Kamus Sains.indb
KEJ) aggregate ray air brick Kamus Sains.indb 30 7/8/08 11:45:54 AM 31 air content (kandungan udara) Udara yang dimasukkan ke dalam konkrit basah semasa penyediaan cam- puran untuk menyediakan ruang yang cukup semasa proses pengembangan dan pengecutan konkrit, khususnya pada musim sejuk. Sekiranya udara tidak dimasukkan, konkrit akan mudah retak dan tidak akan bertahan lama. Kan Alat yang dilengkapi dengan kemudahan untuk merakam jumlah air yang tersejat mengikut waktu. (HID) exalate (eksalat) Lihat apterous. (BIO) exanthema (eksantema) Demam yang dicirikan dengan letusan pada kulit. Contohnya, demam cam- pak. (UBAT) excess rainfall (lebat hujan lebih) Curahan hujan yang mengalir sebagai air larian. Sinonim effective rainfall. (HID) exchange degeneracy (degenerasi tukar ganti) Proses tukar ganti yang tidak melibatkan perubahan

Kembali ke atas