Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini.
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata cara;

Puisi
 

Orang merendang si udang galah,
     Cara masakan oranglah Minang;
Orang perempuan selalunya kalah,
     Orang jantan selalunya menang.


Lihat selanjutnya...(15)
Peribahasa

Seperti lintah menghisap darah.

Bermaksud :

Membungakan wang dengan bunga yang terlalu mahal; menipu dengan cara yang lemah lembut. (Peribahasa lain yang sama makna: Seperti pacat melompat).

 

Lihat selanjutnya...(5)

83

Honey catches more flies than vinegar

Untuk menangani kerenah manusia, cara yang lembut atau berbuat baik lebih berkesan daripada cara yang kasar. (Peribahasa ini kadang kala digunakan untuk menyarankan supaya seseorang itu mengampu)

Mulut manis mematahkan tulang

If you want some secret tips, do not be rude to her. A polite approach is more effective than rudeness and even at times you have to be ingratiating. Take it from me, honey catches more flies than vinegar.

Jika awak mahu mencungkil petua rahsia, janganlah bersikap biadap terhadapnya. Cara yang penuh sopan santun lebih berkesan meskipun kadang kala awak terpaksa mengampunya. Percayalah cakap saya, mulut manis mematahkan tulang.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(32)

Glosari Dialek Kelantan

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
maeng teri[m:AeN t:«.Äi] cara mengubati penyakit yang dilakukan oleh bomoh dengan menggunakan jampi serapah (zaman dahulu).Ore jare maeng teri loni, pasa ore cayo ko dokto.[.ÄE dZA.ÄE m:AeN t:«.Äi l:.ni pA.sA .ÄE tS:A.y k d/.to]Orang jarang-jarang berubat secara main puteri sekarang kerana mereka percaya kepada doktor.
bageh[b:A.gEh]kata kerjamengubat dengan cara bomoh memberitahu punca penyakit dalam keadaan pesakit tidak sedarkan diriKalu nok tengok diyo sega, kito keno bageh denge Pok Mat Bageh.: Kalau kita nak tengok dia sihat, kita perlu berubat dengan Pak Mat Bageh.
tonyoh[t.øh]kata kerjamenghulur sesuatu dengan cara yang kasar.Jange dok tonyoh gak, kalu olo gapo-gapo ko ore.[dZA.NE do/ t.øh gA/ kA.lu .l g:A.p.g:A.p k .ÄE]Jangan kasar sangat kalau hulur sesuatu kepada orang.
kilah[ki.lAh]kata kerjamengikat kain pelikat dengan cara menggulung di pinggang.Kilah kaeng tu molek sikik, lamo ke jatoh, malu mung.[ki.lAh kAeN tu m:.lE/ si.ki/ lA.m kE dZA.toh mA.lu muN]Ikat kain tu elok-elok sikit, kalau jatuh, malu kamu.
honyoh[h.øh]kata kerjamemberi sesuatu dengan cara yang tidak sopan atau kasar.Buwi molek gak, jange dok honyoh gitu.[bu.wi m:.lE/ gA/ dZA.NE do/ h.øh g:i.tu]Berilah dengan sopan sikit, jangan kasar begitu.
kiroh[ki.čh]kata kerjamembuang air daripada sesuatu bekas dengan cara mencedok.Acu kiroh ae cema dale bekah tu.[A.tSu ki.čh Ae tS«.mA dA.lE b«.kAh tu]Tolong buang air kotor dari dalam bekas tu.
nekbak[nE/.bA/]kata namasejenis kuih berbentuk bulat leper berwarna kuning dibuat daripada tepung gandum dan kuning telur itik. Cara memakannya ialah dengan memasukkan nekbat ke dalam air gula yang mendidih sehingga menjadi kembang.   

Kembali ke atas