Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini.
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata cara;

Puisi
 

Orang merendang si udang galah,
     Cara masakan oranglah Minang;
Orang perempuan selalunya kalah,
     Orang jantan selalunya menang.


Lihat selanjutnya...(15)
Peribahasa

Seperti lintah menghisap darah.

Bermaksud :

Membungakan wang dengan bunga yang terlalu mahal; menipu dengan cara yang lemah lembut. (Peribahasa lain yang sama makna: Seperti pacat melompat).

 

Lihat selanjutnya...(5)

83

Honey catches more flies than vinegar

Untuk menangani kerenah manusia, cara yang lembut atau berbuat baik lebih berkesan daripada cara yang kasar. (Peribahasa ini kadang kala digunakan untuk menyarankan supaya seseorang itu mengampu)

Mulut manis mematahkan tulang

If you want some secret tips, do not be rude to her. A polite approach is more effective than rudeness and even at times you have to be ingratiating. Take it from me, honey catches more flies than vinegar.

Jika awak mahu mencungkil petua rahsia, janganlah bersikap biadap terhadapnya. Cara yang penuh sopan santun lebih berkesan meskipun kadang kala awak terpaksa mengampunya. Percayalah cakap saya, mulut manis mematahkan tulang.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(32)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
teratologyteratologiBiologiTiadaSains yang mengkaji cara-cara mengubati percanggaan dan keraksasaan pada tumbuhan dan haiwan.
taxonomytaksonomiBiologiTiada1. Kajian tentang peraturan, dasar dan cara-cara pengelasan terutamanya organisma hidup.,2. Sistematik, biosistematik, genonomi.
hygienekebersihan; kesihatanPerubatanTiadaKesihatan: Sains kesihatan dan kajian cara-cara mengekalkannya.
reflex actiontindakan refleksBiologiTiadaTindakan refleks: Ekspresi termudah tentang cara-cara tindak balas sistem saraf, tindak balas luar kawal berikutan pengaktifan arka refleks.
pathologistahli patologiBiologiTiadaAhli sains mengkaji tentang sebab, ciri, kesan penyakit dan cara-cara untuk mengawal penyakit tumbuh-tumbuhan.
peripheral deviceperanti persisianKejuruteraanTiadaPeralatan atau mesin yang membolehkan komputer berkomunikasi dengan dunia luarnya atau yang membantu operasi komputer dengan cara-cara lain, tetapi tidak membentuk sebahagian daripada pemasangan asas.
diagnostic programatur cara diagnosisKejuruteraanTiada1. Atur cara khas untuk menyemak perkakasan komputer bagi operasi yang betul.,2. Atur cara ujian untuk membantu memencilkan kerosakan perkakasan pada pengawal boleh atur cara dan peralatan gunaan.,3. Atur cara untuk membantu mencari ralat pengekodan pada atur cara yang baru ditulis.
multiprogrammingberbilang pengaturcaraan/multipengaturcaraanMatematikTiadaTeknik mengendalikan banyak rutin atau atur cara dengan cara penindihan atau pelaksanaan berantara lembaran.
job managementkerja (an)KejuruteraanTiadaFungsi tertentu yang dilakukan oleh atur cara-atur cara khas seperti penjadual kerja atau penjadual induk.
return codekod kembaliKejuruteraanTiadaKod yang digunakan untuk mempengaruhi pelaksanaan atur cara-atur cara yang berikutnya.
12345678910...

Kembali ke atas