Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ce.rah] | چره

Definisi : ; ~ muntah Kl penyakit taun. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata cerah

Puisi
 

Bulan cerah bersinar benar,
     Cahayanya cerah sampai ke pintu;
Cuba cubit abang nak kenal,
     Lainkah tidak dari dahulu?


Lihat selanjutnya...(12)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
brightnesscerah; kecerahan; cerah gelap warnaFizikTiadaTiada
brightnesscerah; kecerahan; cerah gelap warnaKomunikasi MassaTiadaTiada
brightnesscerah; kecerahan; cerah gelap warnaKejuruteraanTiadaTiada
star cloudsawan bintangMatematikTiadaKumpulan bintang yang amat besar yang membentuk Bimasakti yang kelihatan seperti awan yang cerah. Bintangnya yang paling cerah ialah Awan Sagittarius dan Bintang Seutum.
bright line spectraspektrum garis cerahMatematikTiadaGaris berwarna cerah berturut-turut pada satu latar belakang yang gelap, terbentuk apabila punca cahayanya ialah garis berbara, yang terserak pada serangkaian panjang gelombang yang menjadi ciri kepada unsur kimia yang membentuk gas itu. Setiap unsur gas pula memberikan corak garis yang tersendiri daripada spektrum. Sesetengah nebula juga menghasilkan spektrum garis cerah.
faculaefakulaMatematikTiadaKawasan cerah pada atmosfera matahari, yakni kawasan yang 10 peratus lebih cerah di sekeliling.
floculliflokuliMatematikTiadaTompok cerah atau tompok gelap di permukaan matahari, dan dapat dilihat dengan cukup jelas dalam spketroheliogram. Tompok ini terdiri daripada gas yang panas apabila cerah, dan sejuk apabila gelap berbanding dengan suhu di sekelilingnya.
Rigel (Beta Orionis)Rigel (Beta Orionis)MatematikTiadaBintang superraksasa yang amat cerah, jauh dan putih kebiruan yang amat menonjol dan cerah di buruj Orion.
Kepler's starbintang KeplerMatematikTiadaNova kedua yang paling cerah pernah direkodkan. Nova ini kelihatan di Ophiuchus pada Oktober 1604. Ia menjadi cerah dan dapat dilihat dengan mata kasar selama 18 bulan hingga bulan Mac 1606.
jetjetMatematikTiada1. Ciri pancaran cerah berbentuk linear dan nipis yang terjulur dari objek padat seperti galaksi, yang pernah dilihat di dalam pancaran radio, optik dan sinar-X, kadang-kadang berpecah kepada beberapa simpul cerah, seperti pada galaksi elips raksasa M87.
12345678910...

Kembali ke atas