Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[cu.ban] | چوبن

Definisi : 1 jarum besar drpd buluh, tanduk dsb utk membuat jala, jaring dsb. 2 alat yg berbentuk spt buah kana tempat melilitkan benang utk membuat renda hiasan. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[cu.ban] | چوبن

Definisi : 1. sj jarum besar drpd buluh (tanduk dll) utk menyirat jala (jaring dll); 2. alat (drpd kayu atau buluh berbentuk palang atau kayu bercabang tiga) yg digunakan utk menggulung benang emas; 3. alat yg berbentuk spt buah kana tempat melilitkan benang utk membuat tating. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata cuban


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
cubancubanKesenianTiadaAlat daripada kayu atau buluh berbentuk palang atau kayu bercabang tiga daripada kayu atau buluh yang digunakan untuk menggulung benang emas.
Cuban molasses-urea-bagasse systemsistem molases-urea-semperah CubaVeterinarTiadaTiada
needle (netting)cubanPerikananTiadaTiada
shuttle stickcubanSosiologiTiadaTiada
tatting shuttlecuban renda tatingPentadbiran PerniagaanTiadaTiada
Schiffli embroiderysulam SchiffliKesenianTiadaSulam cuban yang dihasilkan serentak melalui sebidang fabrik yang mempunyai rupa bentuk yang ringkas atau rumit. Boleh juga menghasilkan sulam tebuk dan kuilt dalam beraneka warna.
kelarai sikuan(Br.)kelarai sikuan(Br.)KesenianTiadaCorak anyaman berunsur benda berbentuk cuban, lazimnya terdapat pada seraung.
pakanpakanKesenianTiadaBenang tenun yang melintang dan dilakukan diantara benang lungsin dari kiri ke kanan atau sebaliknya dengan sama ada menggunakan corak, cuban atau tangan untuk menghasilkan kain tenun.
weftbenang pakanPentadbiran PerniagaanTiadaBenang tenun yang melintang dan dilalukan di antara benang lungsin dari kiri ke kanan atau sebaliknya, sama ada menggunakan torak, cuban atau tangan untuk menghasilkan kain tenun
benang pakanbenang pakanKesenianTiadaBenang tenun yang melintang dan dilalukan di antara benang lungsin dari kiri ke kanan atau sebaliknya dengan sama ada menggunakan torak, cuban atau tangan untuk menghasilkan kain tenun.
12

Kembali ke atas