Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[dé.sa] | ديسا

Definisi : (désa) 1. kampung (di luar kota atau bandar), dusun, udik, daerah pedalaman (ka­wasan hulu atau pelosok negeri): sudah lama dia berhajat hendak pulang ke ~, tetapi masa belum terluang baginya utk berbuat de­mikian; guru ~ Id guru sekolah kampung (rakyat); sekolah ~ Id sekolah kampung (rakyat); 2. sl daerah, kawasan, tempat: tandang ~ pergi ke merata-rata tempat; mendesa sl melalui (merentasi) desa: jikalau kita berjalan menurut pesisir ini, sebulan lamanya, dan jikalau berjalan ~, dua puluh hari; kedesaan spt orang desa (sifatnya, orang­nya); pedesaan kawasan desa: kawasan kampus tetap UKM adalah hutan dara berbukit-bukit seluas 1096 hektar dan terletak di ~ Bangi; (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata desa

Puisi
 

Cik Desa pergi ke laut,
     Hendak mencari ikan parang;
Sakit hati rasa nak ikut,
     Takut kena tunang orang.


Lihat selanjutnya...(13)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
rural-rural migrationperhijrahan desa-desaGeografiTiadaTiada
rural-rural migrationperhijrahan desa-desaSosiologiTiadaTiada
country viewhadap desa/hala desaPenilaian Harta TanahTiadaTiada
country viewhadap desa/ hala desaPenilaian Harta TanahTiadaTiada
country arrangementgubahan desaLandskapTiadaI. Reka bentuk landskap yang menggambarkan suasana desa. 2. Bunga yang digubah menggunakan bahan asas yang terdapat di desa. Sinonim susunan ala desa.
country arrangementsusunan ala desaLandskapTiadaLihat gubahan desa.
peasant fashionfesyen desaKesenianTiadaStail asal daripada pelbagai pakaian desa yang dipakai di Eropah untuk keraian.
rural historic landscapelandskap sejarah desaLandskapTiadaKawasan desa ya ng dikenal pasti sebagai kawasan yang mempunyai nilai sejarah dan perlu dikekalkan. Landskap ini dikekalkan untuk warisan negara dan pelancongan. Contohnya, Kampung Pasir Salak di Perak dan Kampung Portugis di Melaka.
breastbuah dada;kayu desa (PEM.MAN)SosiologiTiada1. Kayu desa: Kayu segi empat yang melintang pada alat tenun, yang salah satu bahagian mukanya berlurah dan berkelar, untuk mengangkut punca kain.
rural newsberita desaKomunikasiTiadaBerita yang mendapat sumber dari kawasan desa atau luar bandar.
12345678910...

Kembali ke atas