Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini.
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata desa

Puisi
 

Cik Desa pergi ke laut,
     Hendak mencari ikan parang;
Sakit hati rasa nak ikut,
     Takut kena tunang orang.


Lihat selanjutnya...(13)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
country arrangementgubahan desaLandskapTiadaI. Reka bentuk landskap yang menggambarkan suasana desa. 2. Bunga yang digubah menggunakan bahan asas yang terdapat di desa. Sinonim susunan ala desa.
country arrangementsusunan ala desaLandskapTiadaLihat gubahan desa.
rural historic landscapelandskap sejarah desaLandskapTiadaKawasan desa ya ng dikenal pasti sebagai kawasan yang mempunyai nilai sejarah dan perlu dikekalkan. Landskap ini dikekalkan untuk warisan negara dan pelancongan. Contohnya, Kampung Pasir Salak di Perak dan Kampung Portugis di Melaka.
country house gardentaman rumah desaLandskapTiadaKawasan berlandskap yang terdapat di kawasan rumah mewah di luar bandar. Taman ini mempunyai reka bentuk yang bercirikan persekitaran desa.
rustic stylegaya kedesaanLandskapTiadaCorak reka bentuk ala desa yang banyak menggunakan elemen atau bahan yang terdapat di kawasan desa.
forest villagedesa hutanPerhutananPengurusan Hutanlih. Perkampungan hutan.
rustic landscapelandskap kedesaanLandskapTiadaPemandangan persekitaran yang menunjukkan ciri-ciri kawasan desa bagi sesebuah negeri atau negara.
forest villageperkampungan hutanPerhutananPengurusan HutanPenempatan yang dilingkungi ladang hutan atau penempatan penduduknya yang menjalankan aktiviti perladngan hutan. desa hutan.
random walltembok acakLandskapTiadaDinding yang diperbuat daripada batu dalam pelbagai saiz dan bentuk yang asal. Dinding ini biasanya terdapat di kawasan desa. Sinonim tembok rawak.
cottage style patiopatio ala kotejLandskapTiadaPatio yang direka bentuk dengan gaya yang sesuai dengan rumah seni bina tradisional Eropah ya ng terdapat di desa. Sinonim patio gaya kotej.
12

Kembali ke atas