Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[di.ngin] | ديڠين

Definisi : 1 tidak panas; sejuk: Hawa di Bukit Fraser sangat ~ pd waktu pagi. 2 tidak meriah (bkn keramaian dll); tidak mengambil berat (peduli dll); basi (bkn berita, cerita); reda (bkn marah dl): Saya tidak seronok mengunjungi dia kerana sambutannya ~ saja. mendingin menjadi dingin; terasa dingin. mendinginkan 1 menjadikan (menyebabkan) dingin. 2 menyejukkan; menenangkan (kemarahan dll): Anak itu pandai ~ kemarahan ayahnya. kedinginan 1 kena sejuk; kesejukan: Ia menggeletar ~. 2 keadaan dingin: Nyala unggun api itu dpt mengurangkan ~ malam. pendinginan perbuatan atau hal mendinginkan. pendingin alat (perkakas) utk mendinginkan: Alat ~ bilik ini sudah rosak. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[di.ngin] | ديڠين

Definisi : 1. tidak panas (hangat), sejuk: hari masih pagi, cuaca belum begitu terang dan hawa ~ sekali; 2. ki tidak meriah (sambutan keramaian dsb): sambutan perayaan Hari Kebangsaan pd tahun ini agak ~ jika di­bandingkan dgn tahun yg sudah-sudah; 3. ki tidak mengambil berat (bkn layanan), tidak mesra (bkn perhubungan dsb), sepi: sejak akhir-akhir ini, Jamaludin bersikap ~ ter­hadapnya; hubungan ~ hubungan (antara orang, negara, dll) yg tidak erat dan mesra; 4. ki basi (bkn berita, cerita, dsb), kasip; 5. menghilang (bkn kemarahan), reda; perang ~ perselisihan dgn tidak menggunakan ke­kerasan senjata; ~ hati tidak riang (berminat, bersemangat, dll); ~ kepala berfikiran tenang dan waras; ~-~ panas sekejap dingin sekejap panas; ~ tangan selalu berhasil membuat pekerjaan (spt bertanam, mengubat, dll); nasi tak ~ ping­gan tak retak prb perihal cermatnya me­lakukan sesuatu; mendingin 1. menjadi (terasa) dingin: apa­bila hari berlanjut malam, hawa turut pula ~; 2. Mn tidak berapa sihat, kurang sihat; tidak menghangat ~ prb tidak ambil peduli; mendingini 1. = mendinginkan men­jadi­kan dingin: terasa olehku air matanya ~ pipiku; 2. ark berubat (utk menyihatkan badan); mendinginkan 1. menjadikan (membuat supaya) dingin: klorin juga boleh menjadi cecair jika dipadatkan dan didinginkan; 2. ki menyejukkan, menenangkan (kemarahan, fikiran, dll): dia hendak ~ otak serta mem­perlihatkan dia orang yg terpandang dan terhormat; kedinginan 1. kesejukan, kena sejuk: dia meraba-raba mencari selimut utk me­lin­dungi diri drpd ~; 2. keadaan yg dingin: mereka menyalakan tungku pemanas bilik utk mengimbangi ~ yg bermaharajalela itu; pendinginan perihal atau perbuatan men­dinginkan; pendingin 1. alat (perkakas, bahan, dsb) utk mendinginkan: air batu kering sangat-sangat berguna sbg ~ kerana tidak me­ning­gal­kan cecair; ~ udara alat utk men­dingin­kan udara; lemari ~ Id peti ais (air batu); 2. ki lekas marah, pemarah: Mariam merasai seleranya telah berubah, perutnya kerap kali mulas, dia pemalas, ~ dan bangunnya ter­lambat dr biasa. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata dingin

Puisi
 

Nasi dingin digonggong semut,
     Dibawa belayar ke Singapura;
Badan dingin tarik selimut,
     Bantal peluk ganti adinda.


Lihat selanjutnya...(5)
Peribahasa

Nasi tak dingin,
     pinggan tak retak.

Bermaksud :

Cermat melakukan sesuatu pekerjaan. Biasa dijadikan gurindam; engkau tak ingin, aku tak hendak.

 

Lihat selanjutnya...(6)

Lihat selanjutnya...(1)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
cook-chillmasak-dinginMakanan dan PemakananMakananKaedah pengawetan makanan yang telah lengkap dimasak akan disejukkan dengan cepat pada suhu 3°C dan selalunya dilakukan di dapur berpusat. Dengan menggunakan kaedah masak-dingin ini, makanan boleh disimpan tidak lebih dari tiga hari sebelum dipanaskan semula untuk sedia dimakan. Contoh makanan masak-dingin ialah makanan panas yang dihidangkan di dalam kapal terbang.
cold-air drainagealiran angin dinginLandskapTiadaLaluan angin dingin yang sering melintasi sesuatu kawasan tertentu di tempat beriklim sederhana.
advection fogkabut adveksiMeteorologiMeteorologi PerhubunganKabut yang terbentuk oleh laluan udara yang agak panas, lengas dan stabil di atas permukaan dingin. Kabut ini biasanya berkaitan dengan kawasan laut yang dingin terutamanya semasa musim bunga dan musim panas, dan mungkin melarat ke pantai yang berdekatan. Kabut ini juga boleh berlaku di daratan semasa musim sejuk, terutama apabila permukaan telah beku atau diliputi salji.
cook-chill foodmakanan masak-dinginMakanan dan PemakananTeknologi MakananMakanan mudah yang dimasak dan didinginkan segera pada suhu kurang daripada 3oC. Makanan ini disimpan pada suhu yang sama dan perlu dipanaskan semula pada suhu lebih daripada 70oC untuk dihidang.
evaporation fogkabut sejatanMeteorologiMeteorologi PerhubunganKabut yang dihasilkan oleh penyejatan air yang agak panas ke udara dingin. Contohnya ialah asap laut artik dan kabut perenggan.
detenteperedaan keteganganSains PolitikHubungan AntarabangsaDasar pengurangan ketegangan yang digunakan antara Kesatuan Soviet dengan Amerika Syarikat semasa Perang Dingin. Dasar ini dipelopori oleh Presiden Richard Nixon dalam menghadapi negara berfahaman komunis. Dasar ini berbeza dengan dasar pembendungan yang diamalkan sebelum ini. Dasar ini telah memulihkan hubungan baik antara Amerika Syarikat dengan China, dan kemuncaknya ialah lawatan pertama Presiden Richard Nixon ke China. Sinonim detente.
antartic frontperenggan antartikMeteorologiMeteorologi PerhubunganPerenggan di latitud tinggi (60� - 65�S) hemisfera selatan yang memisahkan udara antartik dingin di sebelah selatan dengan udara kutub di sebelah utara yang secara relatifnya panas.
arctic frontperenggan artikMeteorologiMeteorologi PerhubunganPerenggan yang mengelilingi sebahagian besar latitud tinggi hemisfera utara yang memisahkan udara artik dingin di utaranya daripada sama ada udara kutub maritim atau udara kutub benua di selatannya yang secara relitifnya lebih panas.
heat transferpemindahan habaMakanan dan PemakananTeknologi MakananProses dinamik yang memindahkan haba secara spontan daripada satu jasad lain yang lebih dingin. Kadar pemindahan haba bergantung kepada perbezaan suhu antara kedua-dua jasad. Perbezaan suhu yang lebih besar akan menyebabkan pemindahan haba yang lebih tinggi.
New World OrderOrde Baru DuniaSains PolitikHubungan AntarabangsaPerihal keadaan politik dunia yang berubah akibat kejatuhan komunisme selepas tamat Perang Dingin pada akhir tahun 1990. Sebelum tahun 1990, imbangan kuasa adalah berasaskan persaingan antara dua pihak atau pusat, iaitu Kesatuan Soviet dan sekutunya dengan Amerika Syarikat dan sekutunya. Kini, terdapat beberapa pusat kuasa di dunia serta pelbagai isu baru. Antara isu yang timbul dalam Orde Dunia Baru adalah berkenaan senjata nuklear, kimia dan biologi, masalah alam sekitar seperti pemanasan global, keganasan di Timur Tengah dan ancaman pengganas.
12

Kembali ke atas