Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[fran.cais] | فرنچاءيس

Definisi : hak atau kebenaran yg diberikan oleh pengeluar atau sesebuah syarikat kpd pengusaha utk memasarkan barangannya atau perkhidmatan yg diasaskannya. memfrancaiskan memberikan hak atau kebenaran terhadap barangan keluaran atau perkhidmatan yg diasaskan oleh pengeluar atau syarikat asal kpd pengusaha utk dipasarkan: Syarikat itu ~ hasil pengeluarannya kpd individu yg berminat. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[fran.cais] | فرنچاءيس

Definisi : hak atau kebenaran istimewa yg diberikan (dgn syarat dan bayaran tertentu) oleh syarikat induk (pemilik) kpd pengusaha utk memasarkan sesuatu barangan atau perkhidmatan; memfrancaiskan memberikan francais sesuatu barangan atau perkhidmatan kpd seseorang, syarikat dsb: syarikat itu merancang utk ~ produk keluarannya kpd individu atau syarikat yg berminat. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata francais


Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
FRANCAIS UMUM 
KAMUS INDONESIA-PERANCIS

KAMUS INDONESIA-PERANCIS, kamus dwibahasa yang disusun oleh Pierre Labrousse. Judul asal kamus ini ialah Dictionnaire General Indonesian – Francais yang menggunakan bahasa Perancis. Edisi bahasa Perancisnya diterbitkan oleh Association Archipel, Paris (1984) dan edisi dalam bahasa Indonesia diterbitkan oleh Penerbit PT Gramedia, Jakarta (1985). Kamus Umum Indonesia - Perancis ini pertama kali diusahakan di Indonesia pada tahun 1973 oleh Farida Soemargono. Naskhah awalnya telah disemak oleh winarsih Arifin dan Henri Chambert-Loir dengan kerjasama Pusat Bahasa, Jakarta. Selepas itudimulakan penyelidikan untuk mencari kata-kata baru bahasa Indonedia.

BAHASAPenerbitan

Kembali ke atas