Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[hé.lah] | حيله

Definisi : (hélah) 1. akal, muslihat, tipu daya: ini satu ~ utk memerangkap dia; tipu ~ tipu daya; 2. alasan yg dibuat-buat, dalih: gadis itu selalu mendalihkan lamaran orang yg bukan sesaingnya dgn berbagai-bagai ~; berhelah 1. menggunakan helah (tipu daya); 2. berdalih; menghelah memperdaya, mengakali, menipu; menghelahkan 1. mendalihkan: baha­wa­sa­­nya Tuhan itu sangat mengetahui lahir dan batinnya tidak dapat dihelahkan; 2. sl memperoleh sesuatu dgn helah: kerana hendak ~ wang orang, ia sanggup mengor­bankan nama baiknya. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
 
helah (kata nama)
1. Bersinonim dengan sebab: dalih, alasan,

2. Bersinonim dengan akal: muslihat, tipu daya,

Kata Terbitan : berhelah, menghelah,


Istilah Malaysia

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
machinationhelah dayaSejarahTiadaTiada
gambitdaya helahSejarahTiadaTiada
collapsible corporationsyarikat helahEkonomiTiadaTiada
face-saving gesturehelah menutup maluSejarahTiadaTiada
intrigue comedykomedi liku helahKesusasteraanTiadaKomedi yang mengutamakan kerumitan atau kekusutan di dalam plot yang disebabkan oleh perlakuan satu watak atau lebih.
intrigue comedykomedi liku helahKomunikasiTiadaTiada
intriguing abstract designcorak abstrak liku helahKesenianTiadaTiada
romance scampenipuan cintaUmumTiadaHelah secara romantik yang melibatkan seorang mangsa untuk mendapatkan cinta bagi melakukan penipuan seperti wang, akaun bank, kad kredit, pasport, akaun e-mel, atau nombor kad pengenalan.
time wastinglengah masaSukanTiadaSatu helah oleh mana-mana pemain untuk melengah-lengahkan masa permainan, dan ini dianggap salah dari segi peraturan.
trickster talecerita muslihatKesusasteraanTiadaCerita yang mengesahkan kepandaian seseorang dalam menyelesaikan beberapa masalah secara tipu helah dan akal yang cerdik. Contoh: cerita Siti Muslihat dan cerita-cerita Sang Kancil.
12

Kembali ke atas