Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[hu.ru.ha.ra] | هورو-هارا

Definisi : 1. dlm keadaan tidak tenteram, kacau-bilau: negeri yg aman akan ~ akibat hasutan drpd anasir-anasir komunis; 2. dlm keadaan kelam-kabut (tidak keruan dsb): dia bimbang kalau diisytiharkan pd waktu itu, akan ~lah tentera yg berperang di bawah pemerintahannya; 3. bp berjalan dgn tidak tentu tujuan: janganlah ~ ke sana ke mari dgn kawan-kawan pd waktu malam; 4. keadaan kacau-bilau: ahli nujum meramal­kan bahawa ~ akan berlaku di negeri itu dlm tahun 1990-an; menghuru-harakan 1. menyebabkan huru-hara, mengacau-bilaukan: gerila-gerila komu­nis cuba ~ negara kita, tetapi gagal; 2. menyebabkan huru-hara, menjadikan (keada­an) kelam kabut: kekecohan itu telah ~ mereka; kehuru-haraan keadaan yg huru-hara, ke­kacau-bilauan: ~ di negara itu telah men­jejaskan kedudukan ekonominya. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
 
huru-hara (adjektif)
Bersinonim dengan kacau-bilau, haru-biru, gempar, gara-gara, igau, cabuh, cabur;,
Kata Terbitan : menghuru-harakan, kehuru-haraan,

Peribahasa

Membebek kambing lari ke hutan,
     menyalak anjing lari ke kota.

Bermaksud :

Dalam waktu huru-hara orang yang penakut berteriak lagi, tetapi orang yang berani bertempik maju.

 

Lihat selanjutnya...(2)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
chaotic familykeluarga huru-haraKejururawatanTiadaKeluarga yang kacau-bilau dan ahlinya sering menghadapi krisis antara satu sama lain.
order/disorder/chaostertib/tidak tertib/huru-haraKesenianSeni BinaBerkaitan dengan struktur susunan dalam seni bina yang boleh dilakukan secara terancang atau tidak terancang tetapi masih dalam satu ketetapan atau undang-undang tertentu.
chaoskacau-bilauSejarahTiadaKacau-bilau: Keadaan huru-hara atau kucar-kacir.
civil disorderkekacauan awamSejarahTiadaKeadaan kekacauan dan huru-hara disebabkan pelanggaran peraturan yang ditetapkan oleh orang awam melalui tunjuk perasaan dan demonstrasi.
civil commotionkegemparan awamSejarahTiadaKeadaan kacau-bilau atau huru-hara yang ditimbulkan oleh orang awam untuk menunjukkan tentangan kepada pemerintah.
confusionkekeliruanSejarahTiadaPerihal keadaan yang tidak teratur, kucar-kacir atau huru-hara akibat kemusnahan negeri, kekalahan dalam perang dan perampasan kuasa seperti kekalahan tentera Carthaga dengan tentera Rom.
apprehensive periodtempoh cemasPentadbiran PerniagaanTiadaTempoh apabila kadar biasa untuk insurans rusuhan dan huru-hara digantung disebabkan kekacauan sedang atau akan berlaku.
extended coverage endorsementendorsemen perlindungan diperluasPentadbiran PerniagaanTiadaEndorsemen yang memperluaskan sesuatu polisi kebakaran untuk melindungi peril berikut: ribut, taufan, hujan batu, letupan, rusuhan, huru-hara, kerosakan akibat pesawat terhempas, kenderaan dan asap.
dichotomy of politics and administrationdikotomi politik-pentadbiranPentadbiranPentadbiran Awam

Satu pembahagian yang menjelaskan bidang kuasa di antara pentadbiran dengan politik. Pentadbiran lebih kepada pengurusan hendaklah berasingan dengan politik yang berkait rapat dengan pembuatan dasar atau polisi. Politik pada asasnya merupakan kegiatan yang berkaitan dengan parti politik, kuasa politik dan bagaimana menggunakan kuasa itu. Pentadbiran pula merupakan perjalanan kerajaan sehari-hari dan berkaitan dengan keamanan supaya negara tidak huru-hara. Jelasnya bahawa pentadbiran memelihara keadaan semasa dan tidak ada kaitan secara langsung dengan parti. Politik berkait rapat dengan pembuatan dasar manakala pentadbiran adalah berkaitan dengan segala pelaksanaan dasar atau polisi serta mengenakan batasan-batasan tertentu terhadap setiap pelaksanaan tersebut. Pengasingan politik daripada pentadbiran mempunyai dua andaian dasar iaitu, (i) Politik boleh dipisahkan daripada pentadbiran, dan (ii) Pentadbiran boleh dikembangkan menurut garis-garis saintifik.

social controlkawalan sosialPentadbiranPentadbiran Awam

Mekanisma atau kaedah yang digunakan untuk mengawasi tingkah laku individu dan kumpulan individu bagi menjamin kemakmuran dalam masyarakat. Kawalan sosial dianggap sebagai pemangkin utama dari sudut penjagaan keamanan, keselamatan, keselesaan dan sebarang bentuk ancaman kepada masyarakat. Oleh itu, kekukuhan ekonomi, kestabilan politik, keseimbangan sosiobudaya, perpaduan kaum dan integrasi nasional mudah dicapai. Walau bagaimanapun, keberkesanan kawalan sosial di dalam sesebuah masyarakat banyak bergantung kepada tahap kesedaran yang tinggi, keakraban hubungan komuniti dan kerjasama yang wujud dalam masyarakat itu sendiri. Misalnya, peranan Jawatankuasa Keselamatan dan Kebajikan Kampung, RELA, Pertubuhan Belia dan sebagainya boleh dianggap sebagai mekanisma kawalan sosial yang penting untuk mencegah huru-hara dalam masyarakat.


Kembali ke atas