Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini.
Tesaurus
 
jadi (kata kerja)
Bersinonim dengan berhasil, berjaya;,
Kata Terbitan : sejadi-jadinya, menjadi, menjadi-jadi, menjadikan, terjadi, jadian, jadi-jadian, kejadian,

Puisi
 

Kalau mandi abang kini,
     Letakkan dastar atas batu;
Kalau jadi-jadi begini,
     Belikan kita sehelai baju.


Lihat selanjutnya...(171)
Peribahasa

Jadi penghubung kaki tangan.

Bermaksud :

Tempat harapan atau kepercayaan yang selalu memberi pertolongan.

 

Lihat selanjutnya...(79)

512

A shut mouth catches no flies

Lebih wajar berdiam diri daripada terus berkata-kata supaya konflik dapat dielakkan

Dikulum menjadi manikam, dimuntah jadi sekam

As my wife is usually irritable upon returning from work, I refrain myself from arguing her. She turns our house topsy-turvy if I open my mouth. A shut mouth catches no flies.

Memandangkan isteriku lekas naik marah sekembalinya dari tempat kerja, aku menahan diriku daripada bertengkar dengannya. Rumahku akan jadi porak-peranda jadinya jika aku membuka mulut. Dikulum menjadi manikam, dimuntah jadi sekam.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(50)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
natural levelparas semula jadiArkeologiData Arkeologi dan Teknik ArkeologiSuatu stratum lapisan tanah yang terbentuk secara semula jadi yang tidak terganggu oleh sebarang aktiviti sama ada manusia, haiwan dan alam semula jadi. Kaedah pengamatan digunakan untuk mengenal pasti lapisan ini. Paras semula jadi juga berperanan sebagai permulaan kemunculan budaya, penempatan dan aktiviti di sesuatu tapak arkeologi. Di tapak gua, batu hampar merupakan tanda bermulanya lapisan semula jadi. Contohnya, di Gua Cha (Kelantan), Gunung Senyum (Pahang) dan Gua Harimau (Perak).
natural food dyepewarna makanan semula jadiMakanan dan PemakananMakananPewarna semula jadi yang diekstrak daripada buah-buahan dan tumbuh-tumbuhan. Contohnya, warna merah daripada strawberi dan paprika, hijau daripada daun pandan, dan kuning daripada kunyit atau safron. Pewarna semula jadi perlu digunakan dengan jumlah yang banyak dalam makanan berbanding dengan pewarna tiruan.
organic orderaturan organikLandskapTiadaSusunan objek atau unsur di dalam landskap yang dirancang mengikut keadaan semula jadi. Contohnya, susunan tumbuhan atau struktur dalam taman semula jadi. Lihat juga taman semula jadi.
natural fibregentian semula jadiKejuruteraanPolimerGentian semula jadi dalam bentuk tersimpai seperti kapas, bulu dan sutera. Gentian jenis ini boleh dipecahkan kepada tiga jenis; gentian berasal daripada tumbuhan, haiwan dan galian. Gentian daripada tumbuhan adalah seperti kapas, rami jut dan serat flaks, manakala gentian daripada haiwan adalah seperti bulu dan daripada galian adalah seperti asbestos.
natural framebingkai semula jadiLandskapTiadaDua objek semula jadi yang terletak di kiri kanan tumpuan pandangan dan membentuk bingkai. Contohnya, pepohon rendang atau bukit kecil.
natural constituentjuzuk semula jadiMakanan dan PemakananTeknologi MakananBahan semula jadi yang diekstrak untuk kegunaan tertentu. Contoh, lesitin diekstrak daripada kacang soya untuk digunakan sebagai pengemulsi.
natural gardentaman semula jadiLandskapTiadaKawasan berlandskap yang menyerupai keadaan semula jadi dari segi susunan bahan dan penyelenggaraannya adalah minimum.
natural gardentaman semula jadiLandskapTiadaKawasan berlandskap yang menyerupai keadaan semula jadi dari segi susunan bahan dan penyelenggaraannya adalah minimum.
natural plantingtanam semula jadiLandskapTiadaSusunan tanaman yang meniru keadaan semula jadi seperti penanaman hutan pokok sinpoh air (Dillenia sp.) di lereng tebing lebuh raya.
natural interpretative parktaman interpretasi semula jadiLandskapTiadaKawasan berlandskap semula jadi untuk pembelajaran dan rekreasi yang dilengkapi dengan maklumat dalam bentuk papan penerangan dan sebagainya.
12345678910...

Kembali ke atas