Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ka.cau.bi.lau] | کاچاو-بيلاو

Definisi : sangat kacau, kacau-becah, kacau­-bicau, kacau-birau, kacau-balau; berkacau-bilau berkacau sangat: keadaan yg ~; mengacau-bilaukan menjadikan kacau-bilau, mengacau-balaukan. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ka.cau.bi.lau] | کاچاو-بيلاو

Definisi : kacau-balau; ® kacau. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata kacau-bilau


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
chaoskacau-bilauSejarahTiadaKacau-bilau: Keadaan huru-hara atau kucar-kacir.
civil commotionkegemparan awamSejarahTiadaKeadaan kacau-bilau atau huru-hara yang ditimbulkan oleh orang awam untuk menunjukkan tentangan kepada pemerintah.
chaotic familykeluarga huru-haraKejururawatanTiadaKeluarga yang kacau-bilau dan ahlinya sering menghadapi krisis antara satu sama lain.
barratorpembaratriUndang-undangTiada1. Seseorang yang berniat jahat, yang melakukan kacau-bilau.,2. Seseorang litigan yang menyusahkan.
realignmentpenjajaran semula; pengaturan semulaSejarahTiada1. Perbuatan menjajarkan sesuatu atau menyusun semula keadaan yang kacau bilau khasnya dalam pemerintahan negara.
genital stageperingkat genitalPsikologiPsikologi UmumPeringkat kelima dalam teori perkembangan psikoseksual manusia. Menurut Freud, pada peringkat ini remaja mengalami arus gelombang tenaga seksual yang tinggi. Peningkatan mendadak ini menyebabkan individu dirundung emosi dan fikiran yang kacau bilau. Keadaan ini memaksa individu remaja menyalurkan ketegangan tersebut dengan menjalinkan hubungan sosial dan seksualiti. Pada akhir peringkat ini, individu remaja mencapai kematangan untuk bercinta dan menyedari fungsi seksual sebagai individu dewasa.
horror storycerita seramKesusasteraanTiadaCerita yang menggerunkan pembaca dan menimbulkan perasaan ngeri. Cerita seram kadangkala serius dan kadangkala bersifat komik. Cerita seram penting dalam sejarah perkembangan cerita pendek, terutamanya berkaitan dengan novel gotik. Dalam cerita seram yang serius, pengarang berupaya mengolah ceritanya melangkaui batasan pengalaman manusia. Contohnya, meneliti alam psikologi yang kacau-bilau, serta mendedahkan beberapa jenis �neraka�. Neraka ditafsirkan sebagai simbol atau keadaan ekstrem yang mencetuskan ketakutan, penderitaan, kehilangan, dan firasat yang buruk. Contoh cerita seram ialah Dracula oleh Bram Stoker. Pengarang moden yang menghasilkan cerita seram termasuklah Stephen King, clive Barker dan Graham masterton. Cerita seram Melayu ialah Siri Bercakap dengan Jin oleh Tamar Jalis dan novel Susuk oleh Nizam Zakaria.

Kembali ke atas