Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
feltlakan;feltKesenianTiada1. Felt: Kain daripada bahan berbulu yang dijadikan sebagai gebar dalam proses cetak.
felt (material)felt (kain)Pentadbiran PerniagaanTiadaFabrik tanpa tenun atau kait yang dibuat dengan menekan padat bulu benang sayat dan gentian bulu dengan menggunakan haba dan wap untuk menghasilkan fabrik.
felt (material)felt (kain)KesenianTiadaFabrik tanpa tenun atau kait yang dibuat dengan menekan padat bulu benang sayat dan gentian bulu dengan menggunakan haba dan wap untuk menghasilkan fabrik.
felt (material)felt (kain)KesenianTiadaTiada
porkpietopi porkpiKesenianTiadaTopi harian bertajuk rendah daripada fabrik felt, jerami atau kain, biasanya berbirai melengkung di hadapan dan melentik di belakang.
woolwul; bulu biri-biri; benang bulu biri; kain bulu biriKesenianTiada1. Benang bulu biri: Benang atau gentian daripada bulu biri-biri, unta, ilama, anggora dan lain-lain,. 2. Kain bulu biri: Fabrik yang dihasilkan dengan tenun, kait atau felt yang menggunakan benang bulu, digunakan untuk membuat pakaian musim sejuk.
woolwul; bulu biri-biri; benang bulu biri; kain bulu biriPentadbiran PerniagaanTiada1. Benang bulu biri: Benang atau gentian daripada bulu biri-biri, unta, ilama, anggora dan lain-lain,. 2. Kain bulu biri: Fabrik yang dihasilkan dengan tenun, kait atau felt yang menggunakan benang bulu, digunakan untuk membuat pakaian musim sejuk.

Kembali ke atas