Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : 1 golongan orang sbg sebahagian drpd satu bangsa yg besar; suku bangsa: Penduduknya yg terdiri drpd berbagai-bagai ~ itu hidup berbaik-baik. 2 saudara-mara; keluarga; kerabat: Ia tidak diakui oleh ~nya. 3 golongan orang yg sama pekerjaannya (pendapatnya, tarafnya dll): ~ tani. ~ asli penduduk asli sesebuah negara. ~ atasan orang-orang yg berpangkat tinggi. ~ buruh golongan orang yg bekerja sbg buruh. ~ guru orang-orang yg bekerja sbg guru. ~ ibu (wanita) golongan orang perempuan. ~ keluarga (kerabat) saudara-mara. ~ lelaki golongan orang lelaki. ~ terpelajar golongan orang pandai-pandai. berkaum 1 bersaudara (dgn); berkeluarga (dgn). 2 = berkaum-kaum berpuak-puak; berkelompok-kelompok. perkauman 1 hal-hal mengenai kaum (perhubungan saudara, golongan dll). 2 hal atau perbuatan berkaum-kaum: Faham ~ masih tebal di kalangan mereka. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)


Definisi : 1. puak, suku bangsa: banyak ~ orang asli yg masih tinggal di dlm hutan; 2. jenis bangsa: antara ~ yg hidup berpindah-pindah pd zaman sekarang ialah ~ Eskimo; 3. keluarga, sanak-saudara: seorang gadis dilarang keluar belayar seorang diri kecuali bersama-sama dgn bapanya ataupun seorang drpd ~ kerabatnya yg haram nikah dengannya; 4. golongan (orang yg sekerja, sefahaman, setingkat, dll): ~ buruh; ~ petani; ~ nelayan; 5. bahagian drpd jenis (tumbuh­tumbuhan dan haiwan); ~ asli penduduk asli di sesebuah negara; ~ atasan golongan orang yg tinggi taraf atau kedudukan mereka dlm masyarakat (spt orang-orang yg berpangkat tinggi, golongan bangsa­wan, dsb); ~ borjuis golongan orang per­tengahan (tidak tinggi atau rendah taraf atau kedudukan mereka dlm masyarakat); ~ buruh golongan pekerja (buruh); ~ guru orang-orang yg berjawatan guru; ~ ibu (wanita) golongan orang perempuan; ~ keluarga = ~ kerabat sanak saudara, saudara-mara; ~ kolot orang-orang yg termasuk dlm golongan yg berfikiran kolot; ~ lelaki golongan orang lelaki; ~ marhaen rakyat jelata yg kebanyakan (spt petani kecil, buruh, dll); ~ modal orang-orang yg kaya (ber-modal), golongan kapitalis; ~ muda angkatan muda; ~ munafik orang-orang yg munafik; ~ Muslimin orang-orang Islam; ~ Musyrikin orang-orang kafir; ~ pemberontak orang-orang yg memberontak; ~ perewa Mn orang yg buruk kelakuannya (spt samseng); ~ proletar golongan pekerja bawahan; ~ rendahan golongan orang yg rendah pang­katnya atau kedudukannya, dsb; ~ syarikat orang-orang yg menjadi sahabat (sekutu); ~ tani orang-orang yg bertani, golongan petani; ~ terpelajar (cerdik, cendekia) golongan orang yg pandai-pandai; ~ tua generasi tua; berkaum 1. berkerabat (dgn), mempunyai pertalian kekeluargaan (dgn): dia itu ~ dgn saya; 2. berkaum-kaum; 3. ark (ber)sembah­yang mengikut imam (berimam), sembahyang berjemaah; berkaum-kaum berpecah-pecah mengikut kaum, berpuak-puak: akan tetapi hidup mereka masih ~; perkauman 1. (yg berkaitan dgn) kaum kerabat (keluarga), (pertalian) sanak-saudara; 2. (yg berkaitan dgn) golongan, puak; 3. (yg ber­kaitan dgn sesuatu) suku bangsa, kesukuan (bangsa dll): perasaan ~ yg keterlaluan di negara yg berbilang bangsa sangatlah berbahaya. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Adakah anda bermaksud : kaum

Tesaurus
 
kaum (kata nama)
1. Bersinonim dengan suku: kabilah, taefah, bangsa orang, puak, suku,

2. Bersinonim dengan ahli: keluarga, sanak-saudara, saudara-mara, kerabat, gerombongan, kelompok, pasukan, rombongan, komuniti mujtamak,

Kata Terbitan : berkaum, perkauman,

Puisi
 

Hari ini hari Ahad,
     Besok hari Isnin;
Mudah-mudahan nabi mengaku umat,
     Barulah masuk kaum muslimin.


Lihat selanjutnya...(2)
Peribahasa

Tebas buluh serumpun.

Bermaksud :

Merosakkan kaum kerabat kerana perbuatan yang tidak baik.

 

Lihat selanjutnya...(43)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
dondang sayangdondang sayangMuzikTiada

 Nyanyian hiburan kaum Melayu dan kaum Baba Nyonya di Melaka, Pulau Pinang dan Singapura. Penyanyi akan menjual beli pantun sambil sindir-menyindir. Pantun biasanya diucapkan secara spontan dan biasanya bertemakan kasih sayang, budi pekerti, buah-buahan, jenaka dan nasihat. Penyanyi dondang sayang diiringi ensembel biola, akordion, rebana dan gong yang didendangkan dalam rentak asli. Dondang sayang bermaksud berdendang sayang, iaitu menyanyi untuk menunjukkan sifat kasih.

communal paritypersamaan kaumSejarahTiadaPembahagian atau pengagihan yang sama rata bagi semua kaum dalam sesebuah komuniti sama ada daripada segi harta atau status sosial.
dress lounge jacketjaket santaiKesenianTiadaIstilah Inggeris untuk jaket petang separa rasmi yang dipakai oleh kaum lelaki pada tahun 1888. Pada asalnya dipakai untuk perjumpaan di kalangan kaum lelaki saja.
aumoniereaumonierKesenianTiadaPundi kecil yang dibuat daripada sutera atau kulit yang digantung pada tali pinggang, pakaian kaum lelaki hingga ke Zaman Pembaharuan. Sekarang, pundi tersebut juga digunakan oleh kaum wanita untuk membawa alat-alat solek mereka.
aulmoniereaulmonierKesenianTiadaPundi kecil yang dibuat daripada sutera atau kulit yang digantung pada tali pinggang, pakaian kaum lelaki hingga ke Zaman Pembaharuan. Sekarang, pundi tersebut juga digunakan oleh kaum wanita untuk membawa alat-alat solek mereka.
aulmoneraulmonerKesenianTiadaPundi kecil yang dibuat daripada sutera atau kulit yang digantung pada tali pinggang, pakaian kaum lelaki hingga ke Zaman Pembaharuan. Sekarang ini pundi tersebut juga digunakan oleh kaum wanita untuk membawa alat-alat solek mereka.
Nazismfahaman NaziSains PolitikHubungan AntarabangsaDoktrin dan polisi Parti Pekerja Jerman Sosialis Nasional yang memerintah Jerman di bawah pimpinan Adolf Hitler pada tahun 1933 hingga 1945. Anggota parti ini dikenali dengan nama singkatan Nazi. Menurut dogma Nazi, manusia boleh diklasifikasikan secara saintifik kepada kaum yang superior dan inferior. Kaum yang teratas sekali ialah Nordik atau Jerman, iaitu jenis kaum Aryan, manakala kulit hitam dan Yahudi ialah kaum yang paling rendah martabatnya. Golongan Nazi telah menuduh orang Yahudi menghalang pembentukan bangsa tuan dalam kalangan kaum Aryan. Mereka menuduh orang Yahudi Jerman telah berpaling tadah terhadap Jerman semasa Perang Dunia Pertama. Semasa Perang Dunia Kedua, golongan Nazi telah memaksa dogma dan sistem mereka ke atas Eropah. Berjuta-juta orang Yahudi, Rusia dan Poland telah dibunuh dan dijadikan buruh paksaan. Walau bagaimanapun, kekalahan dan kejatuhan tentera Jerman dalam Perang Dunia Kedua telah menyelamatkan Eropah daripada kekejaman Nazi dan fahaman Nazi telah diharamkan di negara Jerm
role expectationharapan perananKomunikasiTiadaPemaparan imej yang wujud dalam bentuk tingkah laku yang dilakukan oleh sesuatu bangsa sering kali dikaitkan dengan tingkah laku sebenar sesuatu kaum yang melakonkan sesuatu watak itu. Contohnya, kaum kulit hitam kerap digambarkan dengan peranan ganas maka keyakinan penonton akan kekal menganggap orang-orang berkulit hitam adalah ganas.
kite theoryteori layanganKomunikasiTiadaTeori komunikasi yang menunjukkan adanya empat unsur yang saling berkaitan dan membentuk kerangka layangan iaitu kaum elit, isu, media dan khalayak umum. Menurut teori ini, maklumat mengenai isu untuk sesuatu persoalan diperoleh daripada orang ramai, kaum elit atau media massa dan kadangkala terdiri daripada gabungan unsur-unsur tersebut.
togunggutogungguMuzikTiada

Alat muzik tradisional yang diklasifikasikan sebagai idiofon jenis yang dipukul. Togunggu terdiri daripada beberapa tiub buluh yang mempunyai saiz yang berbeza. Buluh tersebut dipukul dengan batang kayu oleh beberapa orang pemain secara bertingkah-tingkah untuk menghasilkan melodi dan rentak. Alat muzik yang terdapat di Sabah ini dimainkan oleh suku kaum Kadazan, kaum Murut dan kaum Dusun di daerah pedalaman bagi menggantikan ensembel gong besar. Togung

12345678910...

Kembali ke atas