Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ke.dap] | کدڤ

Definisi : 1 sangat rapat (bkn anyaman, tenunan dll). 2 tertutup rapat sehingga tidak dpt dimasuki air, gas dll. ~ air tidak dpt dimasuki air; ~ udara tidak dpt dimasuki udara. pengedap alat yg digunakan supaya air (gas dsb) tidak dpt masuk atau tembus. ~ bunyi alat yg digunakan utk melindungi telinga drpd bunyi yg kuat. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[ke.dap] | کدڤ

Definisi : Kd pokok padi yg telah dituai, diikat dan dikumpulkan utk dibanting. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ke.dap] | کدڤ

Definisi : 1. sangat rapat (bkn anyaman, tenun­an, dll); 2. tertutup rapat (hingga tidak dapat dimasuki air, gas, dll): ~ air; ~ cahaya; ~ gas (udara). (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
 
kedap (adjektif)
Bersinonim dengan kalis, sangat rapat, tertutup rapat, padat, tidak renggang, tidak masuk udara.,


Kamus Sains

Kamus Sains.indb
dan tidak berupaya menyimpan bekalan air. (BIO, HID, KEJ) aqua fortis aquifuge Kamus Sains.indb 97 7/8/08 11:46:30 AM 98 aquitard (akuitard) Formasi geologi yang agak kedap dan separa tertekan yang meneruskan air dengan kadar yang sangat lambat berbanding akuifer. (HID) ara (ara) Nama biasa bagi kayu Ficus spp. daripada famili Moraceae. Nama tempatan lain di Sabah diserang akhirnya mati. (BIO) caffeine number (nombor kafein) Skala yang menunjukkan jumlah sebatian karsinogen atau tar dalam minyak. (KEJ) caisson pile (cerucuk kaison) Cerucuk keluli atau konkrit berbentuk silinder yang kedap air dan berongga untuk memudahkan kerja dijalankan di dalamnya semasa dalam keadaan ke- ring. (KEJ) caking coal (arang batu mengekek) Arang batu serbuk yang bersifat plastik apabila didedahkan pada suhu

Kembali ke atas