Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ke.dap] | کدڤ

Definisi : 1 sangat rapat (bkn anyaman, tenunan dll). 2 tertutup rapat sehingga tidak dpt dimasuki air, gas dll. ~ air tidak dpt dimasuki air; ~ udara tidak dpt dimasuki udara. pengedap alat yg digunakan supaya air (gas dsb) tidak dpt masuk atau tembus. ~ bunyi alat yg digunakan utk melindungi telinga drpd bunyi yg kuat. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[ke.dap] | کدڤ

Definisi : Kd pokok padi yg telah dituai, diikat dan dikumpulkan utk dibanting. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ke.dap] | کدڤ

Definisi : 1. sangat rapat (bkn anyaman, tenun­an, dll); 2. tertutup rapat (hingga tidak dapat dimasuki air, gas, dll): ~ air; ~ cahaya; ~ gas (udara). (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
 
kedap (adjektif)
Bersinonim dengan kalis, sangat rapat, tertutup rapat, padat, tidak renggang, tidak masuk udara.,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
preformed cellular tape sealantkedap pita bersel prabentukKejuruteraanKejuruteraan BangunanKedap yang dimasukkan ke dalam penyambung dalam bentuk span termampat. Ia akan menghasilkan kedap yang kalis tiris apabila digabungkan dengan sejenis sebatian dan diawet.
dashpot sealkedap daspotTeknikElektrikAlat tambah pemasangan kabel bersarung logam dan berpenebatkan bahan galian. Alat tambah ini berupa penutup seperti tiub kecil yang boleh diskrukan pada hujung kabel. Kedap daspot ini diisi dengan bahan sebatian dan ditutup kedap dengan cakera penebat. Dengan adanya kedap daspot ini penghujung kabel itu akan bersarung dan terkedap daripada lembapan. Contoh penggunaannya ialah pada kabel penebat galian.
liquid sealantkedap cecairKejuruteraanKejuruteraan BangunanKedap yang berbentuk cecair dan mudah dipamkan ke tempat pembaikan melalui kuasa tekanan.
seal cablekabel kedapTeknikElektrikLihat kedap daspot.
low-range sealantkedap jarak dekatKejuruteraanKejuruteraan BangunanKedap yang hanya mampu menerima darjah pemanjangan yang kecil sebelum ia pecah.
medium range sealantkedap jarak sederhanaKejuruteraanKejuruteraan BangunanKedap yang berupaya mengalami darjah pemanjangan yang sederhana sebelum ia pecah.
water-tightkedap airTeknikElektrikTidak mudah dimasuki air atau lembapan. Peralatan yang digunakan di dalam air atau berhampiran dengan tempat basah perlu kedap air.
hermetically sealed containerbekas pateri kedapMakanan dan PemakananMakananPembungkus makanan yang dipaterikan sepenuhnya untuk menghalang pengaliran udara dalam produk makanan bagi mengekalkan pensterilan komersial produk makanan tersebut. Bekas pateri kedap terdiri daripada logam, kaca atau kadbod berlapik dengan polietilena.
sealantkedapKejuruteraanKejuruteraan BangunanBahan mudah lentur yang dipasang pada bahagian sambungan untuk menghalang resapan air, angin ataupun habuk daripada menembusinya.
sealkedapKejuruteraanPetroleumMenutup rapat-rapat atau mengunci dengan baik semua sambungan ataupun skru-skru pada sistem supaya tidak terjadi kebocoron aliran bendalir yang mengalir di dalam sistem berkenaan.
1234

Kembali ke atas