Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : /kélah/; berkelah bersuka-suka dan berjamu beramai-ramai di luar rumah (di pantai dll): Minggu lalu kami sekeluarga telah pergi ~ di Taman Templer. perkelahan perihal berkelah; piknik: Persatuan itu akan mengadakan satu ~ yg besar di Pulau Pangkor. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)


Definisi : (kélah); berkelah bersuka-suka dan berjamu beramai­ramai (di pantai dll), berpiknik: ramai pelawat yg datang ~ ke Pantai Port Dickson tiap-tiap hujung minggu; perkelahan perihal berkelah, piknik: adat bermain pantai ini merupakan suatu ~ kaum tani yg terbesar. (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : IB; pengaduan, tuduhan, dakwaan; mengelah melaporkan atau mengadukan (sesuatu kpd pihak berkuasa), membuat pe­ngaduan, menuduh, mendakwa. (Kamus Dewan Edisi Keempat)


Definisi : ; ikan ~ sj ikan darat, Tor spp. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
 
kelah
Kata Terbitan : mengelah, berkelah, perkelahan,

Puisi
 

Ikan kelah mudik ke hulu,
     Ikan keli naik ke darat;
Zaman setelah zaman dahulu,
     Orang berjanji jangan diharap.


Lihat selanjutnya...(2)

Glosari Dialek Kelantan

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
beleh[bE.lE)h]kata adjektif1. berkenaan orang, haiwan dan tumbuhan yang kecil dan kurus.1. Budok hok beleh dale kelah tu mari lambak sokmo.[bu.d/ h/ bE.lE)h dA.lE k«.lAh tu mA.Äi lAm.bA/ s/.m]1. Budak yang kurus di dalam kelas tu selalu datang lambat.
boh[b)h]kata namatempat terakhir (dalam pertandingan, pertaruhan dan lain-lain), kedudukan yang paling rendah, corot; gusuk, ngesuk.Tebeng la malah ngaji, mung masok kelah boh la.[t«.beN lA m:A.lAh N:A.dZi muN mA.so/ k«.lAh b)h s«.kA.li]Cubalah malas belajar, nanti kamu akan masuk kelas akhir sekali.

Kembali ke atas