Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ke.rang.ka] | کرڠک

Definisi : 1 rangka-rangka utk rumah, kapal dll; tulang-tulang (binatang atau manusia) yg tersusun mengikut keadaan yg sebenarnya. 2 garis kasar atau rangka utk karangan, lukisan dll. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[ke.rang.ka] | کرڠک

Definisi : 1. rangka-rangka (kapal, rumah, dll), tulang-tulang (yg dapat menunjukkan susuk tubuh binatang dll): ~ rumah; ~ gajah; 2. rangka (lukisan dsb), lakar(an), rancangan atau garis kasar (karangan, lukisan, dll), rangka: falsafah yg mendasari pembentukan ~ teori penyelidikan; ~ utama komputer yg berkuasa tinggi yg biasanya digunakan dlm sistem pemprosesan data pukal (dgn peng­guna yg ramai); terkerangka 1. masih dalam bentuk rangka­nya (bkn binaan rumah dsb); 2. ki masih dlm peringkat permulaan (belum sempurna). (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
 
kerangka (kata nama)
1. Bersinonim dengan rangka-rangka: tulang-tulang, rongkong,

2. Bersinonim dengan draf: rangka, konsep, lakaran, garis kasar,

Kata Terbitan : terkerangka,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
light-gauge steel studstad keluli ringanKejuruteraanKejuruteraan BangunanStad yang nipis, memanjang dan tegar yang digunakan di dalam kerangka-kerangka dinding.
mechanism framekerangka mekanismeMekanikGunaanPautan yang tetap dalam sesuatu mekanisme. Pautan yang tetap itu boleh diubah-ubah, iaitu mana-mana satu pautan rangkaian kinematik boleh diambil kira sebagai pautan kerangka. mengubah pautan kerangka akan mengubah gerakan mutlak pautan dalam mekanisme berkenaan.
redundant framekerangka lelebihKejuruteraanKejuruteraan BangunanKerangka yang mengandungi anggota yang berlebihan daripada yang diperlukan bagi membentuk kerangka sebenar.
braced framekerangka rembatKejuruteraanKejuruteraan BangunanKerangka tegar yang menggunakan struktur pepenjuru yang dipasang untuk menambahkan ketegarannya. (Rajah 50) kerangka rembat (Rajah 50)
plane framekerangka sesatahKejuruteraanKejuruteraan BangunanKerangka yang garis pusat anggota-anggotanya terletak dalam satu satah tegak. Kebanyakan bangunan mempunyai kerangka sedemikian kerana lebih mudah direkabentuk dan dibina.
astronomical frame of referencekerangka rujukan astronomiMekanikGunaanKerangka rujukan yang bergerak dengan halaju malar dan tidak berputar. Hukum Newton kedua masih boleh digunakan jika ukuran dibuat dari kerangka rujukan ini, termasuk yang ditulis dalam bentuk persamaan kerja-tenaga dan persamaan dedenyut-momentum.
box framekerangka kotakKejuruteraanKejuruteraan BangunanKerangka tegar yang terbentuk daripada dinding galas beban dan papak lantai. Ia sesuai untuk bangunan yang ruang-ruangnya di bahagikan kepada unit-unit kecil yang dikekalkan susunannya. (Rajah 49) kerangka kotak (Rajah 49)
frame of reference/reference framekerangka rujukanMekanikGunaanSet paksi yang digunakan untuk menentukan kedudukan titik di ruang. Kerangka yang dipilih akan menjadi asas bagi suatu sistem koordinat. Lihat juga kerangka rujukan Newtonan, sistem koordinat, sistem sifatekun utama.
framekerangkaMekanikGunaanStruktur yang mempunyai sekurang-kurangnya satu anggota berbilang daya, iaitu anggota yang ditindak oleh daya pada tiga, atau lebih titik anggota itu. Kerangka dianalisis dengan menggunakan kaedah analisis struktur yang umum, iaitu kaedah keratan. Kerangka mempunyai ciri yang berbeza daripada struktur kekuda dan mesin, Lihat juga kekuda, mesin.
balloon framekerangka belonKejuruteraanKejuruteraan BangunanKerangka yang mengandungi anggota-anggota yang terletak berdekatan antara satu sama lain. Anggota-anggota ini terdiri daripada kepingan papan tegak yang dipasang dari ambang ke satu plat atas; pada aras cucur atap.
123456789

Kembali ke atas