Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ke.rap] | کرڤ

Definisi : 1. = ~ kali = kerap-kerap acap kali, berkali-kali, selalu, sering: penyakit cacar ~ mengenai kanak-kanak; kampung itu ~ kali dibanjiri; lagu-lagu yg diciptanya ~ kali disiarkan di radio; 2. tidak jarang, rapi (bkn anyaman, tenunan dll), rapat-rapat (letaknya dsb) antara satu sama lain (barang yg berderet­-deret): tikar mengkuang itu cantik warnanya dan ~ anyamannya; pokok-pokok itu tidak dapat hidup subur kerana ditanam terlalu ~; mengerapi membuat (melakukan) berkali­kali atau berulang-ulang; mengerapkan 1. menjadikan kerap; 2. menganyam (menenun) kerap-kerap; kekerapan keadaan kerap, kerapnya ber­laku sesuatu, keseringan. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ke.rap] | کرڤ

Definisi : ; ~-kerup = kerap-kerap bunyi spt bunyi orang makan keropok; ®kerup. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ke.rap] | کرڤ

Definisi : Kd mengipas: dia ~ nenek. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
 
kerap (adjektif)
1. Bersinonim dengan acp kali: berkali-kali, selalu, sering,
Berantonim dengan kadang-kadang

2. Bersinonim dengan rapat: rapi, tidak jarang, ketat,
Berantonim dengan jarang

Kata Terbitan : mengerapi, mengerapkan, kekerapan,

Puisi
 

Saya nak berumah di paya,
     Ada lintah kerap buang;
Saya nak berbini janda,
     Ada perintah cepat buang.


Lihat selanjutnya...(5)
Peribahasa

Telinga yang lembut,
     itulah yang kerap dipulas.

Bermaksud :

Orang yang pemurah kerap kali menjadi tempat tumpuan orang meminjam; orang yang penurut selalu menjadi kuda-kuda orang yang kuat dan berkuasa. pulas = pilin.

 

Lihat selanjutnya...(12)


Kamus Sains

Kamus Sains.indb
protein dalam udang, telur atau daging. Lihat juga allergy . (BIO, TEKMA) allergy (alergi/alahan) Tindak balas tisu yang berubah secara luar biasa yang biasanya disebabkan oleh sentuhan protein asing dengan tisu badan yang sensitif. Alergi makanan lebih kerap berlaku dalam kalangan bayi. Alergi berpunca daripada pengambil- an makanan seperti telur, susu, ikan, gandum dan beberapa jenis buah-buahan. Tanda-tanda alergi pemodulatan data. (KOM) bat baud Kamus Sains.indb 139 7/8/08 11:47:52 AM 140 BCG (BCG) Singkatan bagi Bacille Calmette-Guerin . Lihat Bacille Calmette-Gueri n. (UBAT) B-DNA (B-DNA) DNA bentuk heliks ganda dua yang berputaran tangan kanan dan paling kerap ditemui dalam sel. DNA ini mempunyai 10 pasangan bes per pusingan heliks. (BIO) beam of

Kembali ke atas