Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : hak memerintah; kekuasaan: Kublai Khan mendesak Singhasari menerima ~ Mongol. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)


Definisi : hak menguasai dan memerintah sebuah (negeri, daerah, dll), kedaulatan: utk menjamin ~ politik Melayu, maka dunia politik Melayu harus dirombak; (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
 
tuan (kata nama)
1. Bersinonim dengan tuan punya: pemilik, empunya, pemunya, majikan, tauke,

2. Bersinonim dengan encik: saudara

Kata Terbitan : bertuankan, menuani, mempertuani, tuanan, ketuanan, pertuanan,


Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
ARAFAT, YASSER

Arafat, Yasser (1929–2004) ialah Presiden

negara Palestin dan juga Presiden Pertubuhan

Pembebasan Palestin (PLO) semenjak tahun 1969.

Pertubuhan Pembebasan Palestin (PLO) adalah

sebuah kesatuan rakyat Palestin yang bersumpah

taat setia untuk mengembalikan ketuanan kerajaan

Palestin. Lihat Palestin, Sejarah.

UMUM 
BANGGAI

BANGGAI, sekumpulan pulau kecil yang terletak di antara Sulawesi Timur dengan Pulau Sula. Banggai juga disebut Semenanjung Banggai. Sejarah awal Banggai berhubung rapat dengan negeri-negeri jirannya. Banggai dianggap sebagai negeri yang wujud di bawah ketuanan Ternate serta kawasan lain seperti Sulawesi, Gorontalo, Buton, Solor, Seram dan Ambon pada zaman kegemilangan Ternate sekitar tahun     1620-an. Banggai perlu taat setia kepada Ambon apabila Ambon menggantikan Ternate sebagai kuasa tertinggi di seluruh Laut Timur pada pertengahan abad ke-17. Menurut rekod sejarah, Ternate dapat mencapai matlamat untuk memperluaskan kuasanya melalui pertolongan secara tidak langsung dari Banggai. Keadaan ini timbul kerana pedagang tempatan di Banggai bertanggungjawab menjual senjata api, kapak dan pisau kepada Ternate dalam kempen untuk menggulingkan musuhnya, Ambon.

SEJARAH DAN ARKEOLOGIBandar/Negeri/Negara/Tempat

Kembali ke atas