Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini.
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata konsonan;


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
consonantal vs non-consonantalkonsonantal vs nonkonsonantal bersifat konsonan lawan bukan konsonanLinguistikTiadaTiada
consonancekonsonanMuzikTiada

 Gabungan dua atau lebih pic yang stabil dan tidak perlu mengikut proses resolusi. Contohnya, gabungan dua pic yang menjadi jeda major ke-3 atau major ke-6.

smudgingcacat konsonanPerubatanTiadaTiada
dissonancedisonanMuzikTiada

 Gabungan pic yang menghasilkan kualiti bunyi yang kurang stabil. Contohnya, gabungan pic yang berjeda triton. Disonan biasanya diikuti gabungan pic yang menghasilkan kualiti bu­nyi konsonan dan lebih stabil. Lihat juga konsonan.

Ebbinghaus lawhukum EbbinghausPsikologiPsikologi UmumHukum yang menyatakan bahawa kadar kelupaan berlaku sangat cepat pada mulanya tetapi lama-kelamaan kadar tersebut menjadi perlahan. Contohnya, kemampuan untuk mengekalkan bahan bacaan pada minit pertama adalah tinggi tetapi merosot dengan ketara sehinggalah beberapa jam kemudian barulah ingatan tersebut menjadi stabil. Hukum ini dipelopori oleh Hermann Ebbinghaus seorang ahli psikologi yang berasal dari Jerman. Beliau banyak melibatkan diri dalam eksperimen yang menggunakan suku kata tak bererti, contohnya susunan huruf konsonan-vokal-konsonan seperti BAF, XOF dan VIR. Sumbangan Ebbinghaus lebih berkait dengan kajian mengenai kemampuan untuk mengingat atau keluk kelupaan.
pedal pointpoin pedalMuzikTiada

 Satu ton atau pic pada bahagian bes yang dilanjutkan serentak dengan pergerakan satu siri kord atau harmoni yang berubah-ubah. Poin pedal biasanya pic tonik atau dominan dalam sebuah karya muzik. Kord yang dimainkan ialah kord disonan dan kord konsonan pada poin pedal itu. Pertindihan poin pedal dengan kord disonan menghasilkan percanggahan harmoni. Contohnya, poin pedal dalam karya Juga.


Kembali ke atas