Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[lasy.kar] | لشکر

Definisi : askar; soldadu. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[lasy.kar] | لشکر

Definisi : sl 1. askar, serdadu: baginda mem­punyai beratus-ratus hulubalang dan ~; 2. = ~ rakyat askar yg terdiri drpd rakyat biasa; kelasykaran perihal lasykar. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata lasykar


Khidmat Nasihat

SoalanJawapanJenis SoalanTarikh Soalan
A'kum dan salam sejahtera, saya inginkan definisi bagi perkataan-perkataan berikut: 1. "lasykar" 2. "askar-lasykar" 3. "askar-laskar" 4. "bintara" 5. "bentara" kerjasama dan tindakan susulan didahului dengan ribuan terima kasih...

1. lasykar bermaksud askar dalam Kamus Dewan Edisi Keempat

 2. "askar-lasykar" 3. "askar-laskar" - tiada dalam data

Bintara: Id pegawai rendah (tentera).

Bentara: 1. sl pesuruh raja (yg menyampaikan titah atau membawa alat kerajaan); ~ dewan pegawai yg ditugaskan utk menunjukkan tempat kpd orang awam dlm dewan; ~ kanan bentara yg berdiri di kanan raja; ~ kiri bentara yg berdiri di kiri raja; ~ mahkamah pegawai yg ditugaskan utk menunjukkan tempat kpd orang awam dlm mahkamah; 2. Id pegawai tidak bertauliah (tentera).

Lain-lain24.07.2009
laskar

Pertanyaan saudara tidak jelas. sekiranya saudara inginkan maksud perkataan ini, ejaan yang betul bagi laskar ialah lasykar, iaitu 1. askar, serdadu: baginda mempunyai beratus-ratus hulubalang dan ~; 2. = ~ rakyat askar yg terdiri drpd rakyat biasa.

Istilah12.06.2009
salam dan salam sejahtera. saya ingin mengetahui definisi perkataan 'laskar'. Saya menonton filem dan mendengar lagu 'laskar pelangi' tetapi tidak tahu apa definisinya. Begitu juga laskar cinta. Adakah perkataan laskar ini digunakan hanya di Indonesia. Terima kasih.

Saudara,

Perkataan 'laskar'(bahasa Indonesia)/lasykar(bahasa Melayu) bermaksud askar. Dalam konteks filem yang saudara tontoni kemungkinan perkataan ini digunakan secara kiasan. Sila rujuk Kamus Dewan Edisi Keempat dan Kamus Besar Bahasa Indonesia. 

Makna21.12.2009

Kembali ke atas