Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[le.bi.han] | لبيهن

Definisi : jumlah (pendapatan, hasil dsb) yg lebih banyak drpd yg sepatutnya atau yg lebih drpd yg diperlukan. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[le.bi.han] | لبيهن

Definisi : yg berlebih, bakinya, sisanya; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[le.bi.han] | لبيهن

Definisi : jumlah atau banyaknya sesuatu melebihi sesuatu had atau sesuatu jumlah yg lain: ~ imbangan perdagangan dijangka meningkat; (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata lebihan


Kamus Sains

Kamus Sains.indb
UBAT) appendiculate (apendikulat) Merujuk kepada struktur kulat yang mempunyai apendaj. Contohnya, struktur pada pinggir pileus yang mendukung apendikulum atau pelikel yang tertinggal sewaktu pileus terbuka. (BIO) appendiculum (apendikulum) Sebahagian daripada lebihan kelubung yang tertinggal di tepi pileus cendawan setelah pileus cendawan terbuka. (BIO) appendix (apendiks) Unjuran yang terdapat pada sekum dan terletak di sebelah kanan abdomen. Fungsi apendiks manusia belum lagi KIM) balance wheel (roda pengimbang) Bahagian jam yang bertindak mengawal masa. (FIZ) balanced earthwork (kerja tanah seimbang) Pemotongan dan pengisihan tanah yang tidak memerlukan tanah dari tempat lain dan tiada lebihan tanah untuk dibuang. (KEJ) balcony beam (rasuk langkan) Rasuk yang terletak di bawah struktur langkan yang diunjurkan mengufuk dan terdedah kepada tindakan lenturan dan kilasan. (KEJ) ball and ring apparatus

Kembali ke atas