Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[li.pa.tan] | ليڤتن

Definisi : sesuatu yg berlipat; hasil drpd melipat: Dia mengeluarkan duit simpanannya drpd ~ kain itu. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[li.pa.tan] | ليڤتن

Definisi : 1. = pelipatan sesuatu yg berlipat (kain, kertas, dll), hasil melipat: surat itu aku keluarkan dr sampulnya dan perlahan­-lahan aku membuka ~nya; ~ seluar sait seluar; 2. Id pembebat surat khabar; 3. tompokan (kad dll); (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
 
lipat
Kata Terbitan : berlipat, melipat, lipatan,

Puisi
 

Bungalah melur kembang setangkai,
     Taruh mari di lipatan kain;
Jikalah benar adik memakai,
     Janganlah adik ingat yang lain.


Lihat selanjutnya...(6)
Peribahasa

Menggunting dalam lipatan.

Bermaksud :

Mencelakakan kawan atau saudara sendiri.

 

Lihat selanjutnya...(6)


Kamus Sains

Kamus Sains.indb
dan mempunyai kekuatan mampat serta boleh menampung suhu yang tinggi. (KEJ) burrowing nematode (nematod pengorek) Nematod yang masuk ke dalam perumahnya dengan cara mengorek meng - gunakan stiletnya. Lubang korekan ini biasanya digunakan oleh patogen lain untuk masuk ke dalam perumah tersebut. (BIO) bursa copulatrix (bursa kopulatriks) Saku yang terbentuk daripada lipatan dinding badan di sekeliling bukaan geni - tal serangga betina. Saku analysis (analisis kegagalan) Kaedah pemeriksaan teliti yang dijalankan di tempat kerosakan atau kajian yang dibuat untuk menentukan punca dan sebab sebenar berlakunya kegagal- an. (KOM) fairy cup (cawan langsuir) Lihat elf cup . (BIO) falciphore (falsifor) Hifa khusus pada genus Zygosporium, ahli kelas Hyphomycetes yang tumbuh tegak dan menghasilkan struktur berbentuk sabit. (BIO) falks cerebri (falks serebri) Lipatan dura mater yang berbentuk

Kembali ke atas