Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ma.hal] | ماهل

Definisi : 1. tinggi harganya, lwn murah: kain jenis itu memang ~; 2. susah hendak men­dapatnya, sukar, tidak mudah, jarang ada: dlm negeri Melaka terlalulah ~ orang yg tahu menulis dan mengarang barang suatu; ~ dibeli, sukar dicari = ~ tak dapat dibeli, murah tak dapat diminta prb sesuatu yg sangat sukar diperoleh; memahalkan 1. membuat (menjadikan) mahal, menaikkan harga; 2. meletakkan harga yg terlalu tinggi (lebih drpd sepatutnya), meng­hargai lebih drpd sepatutnya; kemahalan 1. kenaikan harga (barang-barang dll), masa barang-barang mahal; 2. bp terlalu mahal; tunjangan ~ Id tambahan kpd gaji disebabkan harga barang-barang mahal; pemahal yg menyebabkan jadi mahal: Ramlah tidak mempedulikan keindahan rupanya kalau hanya sekadar ~ harga dirinya. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
 
mahal (adjektif)
Bersinonim dengan tinggi, melambung, menjulang, meningkat, naik;,
Kata Terbitan : memahalkan, kemahalan,

Puisi
 

Bukanlah mahal harga perabot,
     Tidak ternilai tinggi harganya;
Harta orang jangan direbut,
     Kalau direbut buruk padahnya.


Lihat selanjutnya...(14)
Peribahasa

554

There's no accounting for tastes

Dalam kehidupan ini, setiap insan berbeza cara, kesukaan, perangai, tabiat dan sebagainya. Inilah hakikat yang harus kita terima dan fahami meskipun aneh.

Lain mangkuk lain cawan.

I don’’t understand why he would rather spend so much money on expensive furniture for his broken-down house. Well I guess, there’’s no accounting for tastes.

Saya tidak faham kenapa dia sanggup berbelanja besar dengan membeli perabut yang mahal-mahal untuk rumahnya yang retak seribu itu. Gamaknya inilah yang dikatakan lain mangkuk lain cawan.

Peribahasa dan Ungkapan Inggeris - Melayu


Lihat selanjutnya...(31)

Kamus Sains

Kamus Sains.indb
narkotik dan dapat diserap oleh kulit. (KIM) furane asbestos (asbestos furana) Plastik furana yang diisi dengan asbestos yang dimajukan untuk mengatasi kelemahan ketahanan kakisan alkali asbestos fenolik, tetapi harganya lebih mahal. (KEJ) furanose (furanosa) Gula yang membentuk gelang lima ahli yang terdiri daripada empat atom kar- bon dan satu atom oksigen. Struktur gelang ini yang wujud dalam bentuk α dan β Sekiranya digunakan pada enjin gas atau enjin gasolin, alat ini akan menunjukkan ciri prestasi dan beban pada enjin berkenaan. (KEJ) vacuum metallizing (pelogaman vakum) Kaedah penyaduran wap (bahan pengalir yang mahal sahaja seperti emas dan perak) untuk tujuan penyambungan pada papan litar elektronik dalam keadaan vakum. (KEJ) vacuum pack (bungkusan vakum) Bungkusan yang dikeluarkan udaranya dan ditutup rapat untuk melindungi makanan

Kembali ke atas