Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[me.lé.wati] | مليواتي

Definisi : 1 melebihi (had); melampaui: Kelakuan gadis itu sudah ~ batas. 2 melalui; melintasi; lalu di: Ketika ~ halaman rumah kosong itu, saya terdengar bunyi orang menjerit meminta pertolongan. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[me.lé.wati] | مليواتي

Definisi : 1. lalu (di), melalui, melintasi, menempuh: dia berjalan ~ mereka; 2. melebihi had (batas), melampaui: berjalanlah imperialisme ke timur dr selatan Gibraltar ~ Lautan Tengah; ~ batas; 3. melangkahi, melangkaui: soalan-soalan yg susah-susah dilewati sahaja; 4. (bkn umur) melebihi: usiaku sekarang sudah ~ lima puluhan; (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
 
lewat
1. Dalam konteks usia
bersinonim dengan lanjut, lebih, larut,
(adjektif:)

2. Bersinonim dengan melampaui waktunya
( lambat, lat, sayup, kasip, )
(adverba:)
Berantonim dengan awal

Kata Terbitan : selewat-lewatnya, melewati, melewatkan, terlewat, kelewatan,


Kamus Sains

Kamus Sains.indb
279 diagonal crack (retak pepenjuru) Retak yang terjadi pada bahan konkrit yang disebabkan oleh tegasan pepen- juru. Retak ini bermula pada permukaan tegang rasuk konkrit dan beransur- ansur hilang apabila melewati zon mampatan. (KEJ) diagram (gambar rajah) Perwakilan berskema yang memaparkan urutan pengendalian atau komponen yang membentuk sesuatu sistem. (KOM) dial (dail) Perihal membuat panggilan bagi menghubungi stesen penerima data melalui fohn kemudiannya melangkaui lurah atas di cerun utara, sampai ke tanah di bahagian bawah cerun dan masuk ke kawasan hadapan sebagai angin kencang. Dinding fohn dan ka - wasan kerpasan menganjur melewati puncak dan melebar merentasi kawasan permukaan yang hampir tenang di lembah atas. (HID) dimorphism (dwimorfisme) Kewujudan dua bentuk yang nyata. Contohnya, hidroid dan medusoid pada Obelia. (BIO) dinitrogen tetroxide (dinitrogen

Kembali ke atas