Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[men.dung] | مندوڠ

Definisi : 1 awan yg membawa air hujan. 2 tidak terang; redup (kerana matahari dilindungi awan): hari ~. 3 muram atau suram (bkn air muka). (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[men.dung] | مندوڠ

Definisi : ; kayu ~ sj tumbuhan (pokok), Elaecarpus parvifolius. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[men.dung] | مندوڠ

Definisi : 1. awan yg mengandungi hujan: ~ di hulu tanda akan hujan, terang di langit tanda akan panas; 2. redup (kerana dilindungi awan): hari ~; 3. ki muram (air muka), suram: ~ kelihatan air mukanya. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
 
mendung (adjektif)
1. Bersinonim dengan redup: suram, malap, gelap, kelam, berawan hitam, redum, sabak, gobar, gabak,
Berantonim dengan cerah

2. Dalam konteks kiasan
bersinonim dengan suram, sugul.,


Puisi
 

Empat belas bulan purnama,
     Mendung berarak jadi gelita;
Harap di hati nak hidup bersama,
     Apakan daya jodoh tiada.


Lihat selanjutnya...(3)

Kamus Sains

Kamus Sains.indb
selari dengan litar yang dilindunginya. (KEJ) undercarpet wiring system (sistem pendawaian bawah hamparan) Sistem pengalir elektrik yang terletak di bawah hamparan yang dipasang men- datar dan ditebat. (KEJ) undercast layer (mendung bawah) Lapisan awan dengan liputan sepuluh per sepuluh (1.0) dilihat dari satu titik cerapan atas dari lapisan tersebut. Istilah ini digunakan dalam laporan juru- terbang berkenaan keadaan semasa penerbangan mani ke koliku- vertical integration verumontanum Kamus Sains.indb 729 7/8/08 11:51:21 AM 730 lus seminalis. Sinonim urethral crest, crista urethalis. (BIO) very cloudy sky (langit mendung) Langit dengan tutupan awan yang bernilai 6 okta atau 7 okta. (METEO) very large crude carrier (pengangkut minyak mentah sangat besar) Salah satu kelas supertanker, iaitu kelas yang mempunyai muatan

Kembali ke atas