Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini.
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata mengarah ke


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
positive polekutub positifFizikModenKutub magnet yang dayanya mengarah ke luar atau mengarah ke kutub utara geomagnet jika magnet berada dalam kedudukan bebas.
lipid micellesmisel lipidBioteknologiTiadaStruktur yang terbentuk daripada pengumpulan lipid dalam larutan berair dengan rantai asid lemak hidrofobi mengarah ke dalam sfera, manakala kumpulan kutubnya pula mengarah ke luar.
micelle solutionlarutan miselKejuruteraanPolimerGumpulan anion pada kepekatan tinggi dengan saiz zarah di antara 50 hingga60Å. Bahagian hidrofobik gumpulan anion mengarah ke dalam dan bahagian hidrofilik mengarah ke luar.
central forcedaya pusatFizikMekanikDaya yang garis tindakannya sentiasa mengarah ke satu titik tetap. Daya ini bergantung pada jarak antara titik berkenaan dan boleh merupakan daya tolakan atau daya tarikan. Sebagai contoh, daya elektrik di antara dua cas titik, dan daya graviti di antara dua jisim titik.
central forcedaya pusatFizikModenDaya tolak atau daya tarik yang garis tindaknya sentiasa mengarah ke satu titik tertentu.
pediclepedikelBiologiHistologi dan Sitologi1. Batang yang pendek. 2. Cuaran pada vertebra yang mengarah ke belakang. 3. Pangkal cabang astrosit, iaitu pada tempat pertemuannya dengan vesel darah, yang besar. 4. Bahagian penghubung sefalotraks dengan abdomen araknid yang genting.
cephalic versionversi sefalusPerubatanTiadaProsedur untuk mengubah presentasi fetus yang songsang supaya fetus berkenaan mengarah ke pelvis ibu.
infundibuluminfundibulunBiologiHistologi dan Sitologi1. Struktur berbentuk corong yang wujud pada ventral otak dan mengarah ke jasad pituitari. 2. Tangkai neurohipofisis. 3. Vesikel pulmonari. 4. Sifon sefalopod 5. Rongga gaster leper ktenofor. 6. Corong septum skifozoom. 7. Sebahagian oviduktus burung. 8. Struktur di antara ventrikel dengan aorta (konus arteriosus) ikan dan amfibia. 9. Tiub buntu pada bahagian atas sesetengah sifonofor (hidrosium).
Brunner’s glandkelenjar BrunnerBiologiHistologi dan SitologiKelenjar rasemos di dalam submukosa duodenum yang mulutnya mengarah ke krip Liebarkuhn dan bersama-sama krip merembeskan sukus entrikus. kelenjar duodenum.
south polekutub selatanTeknikElektrikKutub magnet tempat fluks dari kutub utara tertumpu. Jika magnet dibiarkan tergantung bebas kutub selatan magnet akan mengarah ke Kutub Selatan geografi.
123

Kembali ke atas