Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[meng.ha.di.ri] | مڠحاضيري

Definisi : datang dan turut serta dlm mesyuarat, persidangan dll; mengunjungi majlis dsb; mengikuti; menyertai: Lebih seratus orang peserta dr negara-negara Asia Tenggara, Australia dan New Zealand telah ~ seminar antarabangsa tsb. Banyak sahabat handai yg telah ~ majlis perkahwinan itu. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[meng.ha.di.ri] | مڠحاضيري

Definisi : hadir di (persidangan, majlis, kursus, dll) menyertai, mengikuti: lebih 100 orang peserta dr negara-negara Asia Teng­gara, Australia, dan New Zealand telah ~ seminar antarabangsa tersebut; ~ persi­dang­an Parlimen; (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
 
hadir (kata kerja)
1. Bersinonim dengan wujud: berada, muncul, terbit,

2. Bersinonim dengan datang: menyertai, mengikuti, menunjukkan diri, memperlihatkan diri, turut serta, mengambil bahagian,

Kata Terbitan : menghadiri, menghadirkan, kehadiran, hadirin,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
ketidakhadiranabsenceUndang-undangUndang-undang AntarabangsaKegagalan sesuatu pihak untuk menghadiri atau menarik diri daripada persidangan atau perbicaraan. Contohnya, Amerika Syarikat telah menarik diri dan tidak hadir semasa perbicaraan dalam kes Nicaragua lawan Amerika Syarikat.
special guesttetamu khasKomunikasiKorporatIndividu atau kumpulan yang diundang khusus oleh organisasi atau negara untuk menghadiri sesuatu acara atau sebagai tetamu kepada pemimpin tertentu negara. Taraf tetamu biasanya dijemput secara rasmi dan khas berdasarkan faktor berikut: (i) Kedudukan kepimpinan tetamu dan kepentingannya secara strategik kepada organisasi atau negara. (ii) Kepakaran dan pengaruh tetamu dalam sesuatu bidang atau pemikiran yang boleh membantu meningkatkan citra organisasi atau negara. (iii) Ketokohan dan kewibawaan tetamu yang boleh memberikan perakuan dan pengiktirafan mengenai sesuatu gagasan dan dasar organisasi atau negara. (iv) Landasan persahabatan antara organisasi atau negara melalui undangan ini akan mengekalkan hubungan dua hala antara organisasi atau negara. Sebagai tetamu khas, pihak yang diundang diberi layanan setimpal dengan status tetamu dan dibiayai sepenuhnya oleh organisasi atau negara. Sebarang acara yang dianjurkan dan melibatkan tetamu ini biasanya mendapat liputan media dan diuar-uarkan kepada khalaya
introduction (speech)pengenalan (ucapan)KomunikasiKorporatBahagian ketiga dalam struktur ucapan rasmi selepas bahagian kata sapaan dan bahagian kata penghormatan. Pengenalan merupakan kata-kata yang diucapkan sebagai mukadimah atau bahagian awal kandungan utama ucapan oleh seorang pengucap. Kandungan pengenalan sesuatu ucapan biasanya mengandungi kata-kata yang bertujuan untuk mendekatkan diri pengucap dengan khalayak supaya kehadirannya dapat dihberi perhatian dan mengelakkan berlakunya jurang komunikasi, serta meningkatkan kesan interaksi kedua-dua pihak. Antara kandungan pengenalan termasuklah ucapan terima kasih kerana dijemput menghadiri acara dan kerana sambutan baik khalayak. Selain itu, pengucap juga melahirkan rasa gembira dan bersyukur kerana dapat bersama-sama khalayak dan turut mengiktiraf kepentingan khalayak kepada acara tersebut. Pengucap juga biasanya turut memberikan pujian kepada suasana dan persekitaran acara. Penyusunan kandungan teks dalam bahagian ini perlu diberi perhatian dan dipantau oleh eksekutif perhubungan awam.

Kembali ke atas