Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : pergi ke, arah ke: maka kedua-dua hulubalang itu ber­jalanlah ~ gunung itu; (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Puisi
 

Dari Jeram menuju ke Bentan,
     Singgah bermalam di Tanjung Jati;
Orang karam di tengah lautan,
     Hamba karam di hati sendiri.


Lihat selanjutnya...(11)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
acropetalakropetalBotaniTiada1. Perkembangan organ menuju ke arah hujung, iaitu ke bahagian pucuk. 2. Pengangkutan sebatian dalam tumbuhan yang menuju ke arah hujung, iaitu ke bahagian pucuk.
parkwaylebuh tamanLandskapTiadaJalan raya lebar yang menuju ke luar bandar serta dihiasi dengan pelbagai tumbuhan yang dapat memberikan keselesaan kepada pemandu. Jalan raya ini juga dilengkapi dengan kemudahan seperti tempat makan minum, rehat, surau dan sebagainya.
sound transmission losskehilangan penghantaran bunyiFizikAkustikNisbah antara tenaga bunyi yang menuju ke atas suatu panel dengan tenaga bunyi yang dipancarkan dari permukaan yang bersebelahan.
equilibrium statekeadaan keseimbanganKejuruteraanKejuruteraan KimiaSistem terasing yang akan bergerak atau menuju ke arah keadaan penamatan yang mudah secara spontan.
catalyst activitykeaktifan mangkinKejuruteraanKejuruteraan KimiaKadar mangkin yang digunakan, yang menyebabkan tindak balas menuju ke arah keseimbangan kimia.
approach avenuelebuh tibaLandskapTiadaLaluan utama yang lurus dan lebar yang digunakan sebagai jalan masuk menuju ke kawasan istana ataupun bangunan agung. Sinonim lebuh mara.
extraordinary raysinar luar biasaFizikOptikSalah satu daripada dua sinar yang diperolehi dalam pembelahan sinar yang menuju ke hablur ekapaksi yang tak isotrop. Sinar ini tidak mematuhi hukum biasan dan pesongannya bergantung pada orientasi hablus. bd. sinar biasa.
rootakarBotaniTiadaBahagian paksi tumbuhan yang tumbuh ke arah bawah menuju ke dalam tanah. Bahagian ini tidak mempunyai buku, ruas dan tunas. Akar berfungsi untuk mencengkam tanah, menyerap air dan mineral, dan kadangkala menjadi organ penyimpan makanan. Tisu vaskularnya berbentuk stel pejal dan berada di tengah-tengah, dan mampu menahan tekanan daripada bahagian atasnya. Lihat juga berkas vaskular, stel.
Kuroshio countercurrentarus songsang KuroshioMeteorologiMeteorologi PerhubunganArus yang berada di antara longitud 155�T dan 160�T, dan menuju ke selatan dan barat daya pada jarak kira-kira 700 km dari pantai Jepun. Arus ini membentuk sebahagian daripada sistem Kuroshio.
Ig. ordinary ray; Id. sinar biasasinar biasaFizikOptikSalah satu daripada dua sinar yang diperolehi dalam pembelahan sinar yang menuju ke hablur ekapaksi yang tak isotrop. Sinar ini mematuhi hukum biasan. bd. sinar luar biasa.
123

Kembali ke atas