Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini.
Tesaurus
 
manfaat (kata nama,)
Bahasa Asal :Arab
Bersinonim dengan faedah, kebaikan, fadilat, kemaslahatan, keistimewaan, guna, kegunaan, laba, untung, keuntungan, khasiat, hikmat, rahmat;,
Kata Terbitan : bermanfaat, memanfaatkan,

Juga ditemukan dalam:

Perkhidmatan +


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
mouldkulapukMakanan dan PemakananMakananKumpulan mikroorganisma yang tumbuh dalam bentuk filamen multisel yang dipanggil hifa. Kulapuk berbeza dengan yis atau ragi yang tumbuh dalam bentuk sel tunggal. Pelbagai kulapuk mampu untuk tumbuh sebagai organisma separa mikroskopik, iaitu miseliumnya cenderung untuk membentuk jaringan selirat benang putih yang halus dan lembut di atas permukaan makanan. Kulapuk boleh menyebabkan kerosakan makanan. Namun, terdapat kulapuk yang bermanfaat dan memainkan peranan penting dalam pengeluaran pelbagai makanan dan minuman seperti tempeh, idli, miso, keju dan bir.
pharmacological effectkesan farmakologiFarmasiFarmakologiKesan daripada pengambilan drug yang mengakibatk:an perubahan fisiologi atau biokimia di dalam tubuh. Kesan farmakologi boleh dikelaskan kepada kesan dikehendaki dan kesan tidak dikehendaki. Kesan dikehendaki selalunya merujuk: kepada drug yang memberi kesan kebaikan dan dapat merawat sesuatu penyakit. Kesan tidak dikehendaki pula merujuk: kepada kesan-kesan drug yang lain, sama ada kesan memudaratkan, kesan tidak memudaratk:an atau kesan bermanfaat. Contohnya, pengambilan rifampisin untuk merawat tuberkulosis. Selain mempunyai kesan kebaikan, iaitu dapat membunuh mikroorganisma penyebab penyakit tersebut, ia juga boleh menimbulkan kesan lain yang tidak memudaratkan, seperti menyebabkan air kencing dan najis berubah warna.

Kembali ke atas