Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[mi.ring] | ميريڠ

Definisi : 1 rendah sebelah; tidak datar. 2 tidak tegak; condong: Tulisannya ~ ke kanan. 3 senget sebelah (bkn perahu, kapal dll). 4 = otak ~ agak gila; kurang siuman. 5 berat sebelah (bkn hukuman); tidak adil. memiringkan meletakkan miring; mencondongkan; menyengetkan. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[mi.ring] | ميريڠ

Definisi : 1. rendah sebelah (lantai dll), tidak datar; 2. tidak tegak (letak sesuatu), condong: ia memakai songkok yg diletakkan ~ ke kanan; tulisan ~ tulisan condong; 3. senget (perahu, kapal, dll): kapal mereka mulai ~; 4. = otak ~ bp agak gila, kurang siuman; 5. ki berat sebelah (pengadilan, hukuman, dll), tidak adil; biar ~ asalkan jangan tertelungkup prb tidak mengapa rugi sedikit asalkan jangan habis semua sekali; memiringkan menjadikan (meletakkan, mem­buat) miring, mencondongkan, menyenget­kan: payung mereka dimiringkan ke sebelah. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
 
miring (adjektif)
1. Bersinonim dengan condong: senget, sendeng, serong, herot, berot, bengot, benyot, genjang, benjot, pencong, mendoyong, sadak, tubing, menubing, tuding, jeneng, teleng, melereng, kencong,
Berantonim dengan tegak

2. Bersinonim dengan sasar: gila, setengah gila, setengah tiang, tidak siuman, tidak waras, tiga suku, hilang akal, sakit otak, sakil akal, sakit jiwa, majnun, safih, kasap, edan,
Berantonim dengan siuman

Kata Terbitan : memiringkan,

Peribahasa

Macam kepiting jalan.

Bermaksud :

Orang yang berjalan miring.

 

Lihat selanjutnya...(5)


Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
SERGE

Serge ialah sejenis kain yang biasanya diperbuat

daripada bulu bebiri, rayon, kapas, atau sutera. Ia

mempunyai tenun twil, yang kelihatan sebagai rib

serong atau rib miring pada permukaan kain.

Serge worsted digunakan untuk membuat

pakaian, sut, kot, dan kep. Serge sutera banyak

digunakan untuk lapik.

UMUM 
GILA

GILA, suatu keadaan mental yang tidak sihat atau tidak waras. Gila melambangkan tiga suasana atau keadaan. Suasana pertama, menggambarkan keadaan kesihatan iaitu seseorang itu dikatakan tidak sihat atau tidak waras fikirannya ekoran kerosakan yang berlaku pada otaknya, misalnya otak miring atau tiga suku dan gila isim. Suasana kedua, menggambarkan suatu keadaan yang lain daripada biasa ataupun yang tidak mengikuti kelaziman, misalnya seperti anyam gila iaitu suatu bentuk anyaman yang tidak menentu coraknya. Suasana ketiga, menggambarkan suatu keadaan yang asyik, sayang atau cinta yang amat sangat, misalnya gila bayang, gila talak, gila judi, gila pangkat dan gila perempuan.

BUDAYAPenyakit

Kembali ke atas