Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[mi.rip] | ميريڤ

Definisi : menyerupai benar; hampir sama (bkn rupa dll): Wajahnya ~ wajah ibunya. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[mi.rip] | ميريڤ

Definisi : hampir sama atau serupa (dgn), me­nyerupai benar: mukanya ~ ke wajah ayah-nya; kemiripan perihal atau keadaan mirip (dgn). (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
 
mirip (kata kerja)
Bersinonim dengan seakan-akan, serupa dengan, menyerupai, hampir sama dengan, menyamai, seiras dengan, irap, meh-meh, macam, seperti;,
Kata Terbitan : kemiripan,


Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
KANDAU

Kandau ialah mamalia berekor panjang dan

berbulu gebu. Sesetengah jenis kandau

menyerupai monyet. Yang lain kelihatan lebih

mirip mencit atau tupai.

UMUM 
KANDAU TERBANG

Kandau ialah mamalia berekor panjang dan

berbulu gebu. Sesetengah jenis kandau

menyerupai monyet. Yang lain kelihatan lebih

mirip mencit atau tupai.

UMUM 
POTTO

Potto ialah haiwan kecil yang hidup di bahagian

barat Afrika. Potto tergolong dalam famili haiwan

yang meliputi monyet, mawas dan manusia. Tetapi

potto kelihatan lebih mirip kepada sloth,

berbanding monyet atau mawas. Potto ialah ahli

sekumpulan haiwan yang dikenali sebagai lemur

lembap atau loris .

UMUM 
BURUNG MINYAK

Burung minyak ialah burung yang hidup di

dalam gua, ditemui di utara Amerika Selatan.

Burung ini ada kaitan dengan burung frogmouth

dan burung tukang, tetapi lebih mirip kepada

burung hantu.

UMUM 
PIKA

Pika ialah sejenis haiwan kecil berbulu yang

tinggal di Asia, Eropah dan bahagian barat Amerika

Utara. Pika tergolong dalam kumpulan haiwan yang

sama seperti kelinci dan arnab, tetapi kelihatan

lebih mirip kepada tikus belanda.

UMUM 
LENGKONG

LENGKONG, makanan yang mirip kepada agar-agar yang dicampur ke dalam minuman manis seperti sirap. Lengkong yang dikenal juga dengan nama cincau, dipercayai makanan masyarakat keturunan Cina. Pada masa ini, makanan ini popular di kalangan semua bangsa di Malaysia.

BUDAYAMakanan
PAKAIAN ZIARAH KEMATIAN

PAKAIAN ZIARAH KEMATIAN, pakaian yang dipakai oleh seseorang semasa menziarah kematian atau melawat jenazah.  Dalam sesuatu istiadat ziarah dan penghormatan terakhir kemangkatan diraja, pakaian lelaki Islam adalah pakaian seragam atau uniform yang mirip kepada pakaian istiadat yang dipakai oleh pasukan beruniform.  Pakaian lain iaIah sepasang baju Melayu yang lengkap tetapi tidak ditentukan warnanya.  Keluarga diraja pula memakai baju Melayu berwarna putih dan bersongkok.  Bagi orang kebanyakan dikehendaki memakai songkok yang dililit dengan kain putih, selebar lebih kurang 3.5 cm.

BUDAYAPakaian
RANDAI

RANDAI, persembahan teater tradisi dengan gaya bercerita melalui tarian dan lakonan. Persembahan ini di paparkan melalui gaya bahasa berirama seperti gurindam, berdendang dan berlagu. Randai merupakan kreativiti yang menjadi tradisi kelompok Minang di Malaysia dan Indonesia, yang mengamalkan adat perpatih. Di Malaysia, randai terdapat di Negeri Sembilan dan Selangor. Persembahannya mirip gaya bahasa Minang loghat daerah di Negeri Sembilan.

BUDAYAKegiatan
SASTERA HIKAYAT

SASTERA  HIKAYAT,  bentuk sastera Melayu yang mengandungi cerita dongeng dan cerita rekaan.  Masyarakat Melayu tradisional pada umumnya menerima istilah sastera hikayat sebagai mengandungi makna cerita, kisah, riwayat, ceritera dan sebagainya.  Makna yang umum ini didasarkan secara longgar pada makna yang kedua yang merujuk kembali kepada perkataan yang berasal daripada bahawa Arab iaitu ‘haka’ yang mengandungi maksud menceritakan, melukiskan, meniru, mewartakan, mirip (atau yang seakan-akan), berkata dan meneruskan.

SASTERAKonsep
SIPUT SARAWAK

SIPUT SARAWAK (1923 - 1999), pelakon pentas dan filem.  Dia berasal dari Sarawak dan datang ke Singapura ketika berusia 12 tahun.  Nama sebenarnya ialah Ramlah binti Abdullah.  Bapanya, Dollah Sarawak, seorang pelawak terkenal dan ibunya Dayang Inang, terkenal sebagai Sri Panggung sandiwara.  Nama Siput berasal daripada nama `Miss Ribut’, pelakon sandiwara Indonesia.  Oleh sebab terlalu meminati pelakon tersebut, ibunya telah berazam untuk menamakan anaknya Ribut atau sekurang-kurangnya mirip nama itu.  Di hujung namanya ditambah dengan kata Sarawak sebagai mengenang tempat tumpah darahnya.  Siput tidak pernah mendapat pendidikan formal.  Dia hanya tahu membaca dan menulis dengan belajar sendiri.

BUDAYATokoh

Kembali ke atas