Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[mi.rip] | ميريڤ

Definisi : menyerupai benar; hampir sama (bkn rupa dll): Wajahnya ~ wajah ibunya. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[mi.rip] | ميريڤ

Definisi : hampir sama atau serupa (dgn), me­nyerupai benar: mukanya ~ ke wajah ayah-nya; kemiripan perihal atau keadaan mirip (dgn). (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
 
mirip (kata kerja)
Bersinonim dengan seakan-akan, serupa dengan, menyerupai, hampir sama dengan, menyamai, seiras dengan, irap, meh-meh, macam, seperti;,
Kata Terbitan : kemiripan,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
aristocratic bentmirip kebangsawananSejarahTiadaSesuatu yang seakan-akan atau mirip kepada ciri-ciri golongan bangsawan.
similar to me biasboas mirip dengan sayaPentadbiranTiadaPengadar cenderung untuk menilai lebih positif individu yang latar belakang dan pengalamannya mirip dengan pengadar.
semblancemiripFizikTiadaTiada
near rhymerima miripKesusasteraanTiadaTiada
slant rhymerima miripKesusasteraanTiadaTiada
lupus-like syndromesindrom mirip lupusPerubatanTiadaGabungan gejala yang menyerupai penyakit lupus eritematosus yang disebabkan oleh penggunaan ubat tertentu. Risiko untuk mendapat sindrom ini bertambah apabila menggunakan ubat tersebut dengan dos yang tinggi dan jangka masa yang lama. Penggunaan ubat tersebut dengan dos yang tinggi dan dalam jangka masa yang lama menambahkan risiko mendapat sindrom ini.
Synthol processproses SyntholKejuruteraanKejuruteraan KimiaProses mirip SRC-II yang menghasilkan minyak berat daripada arang batu. Proses ini dimulakan dengan memanaskan buburan arang batu-minyak pada nisbah 1 : 2 di dalam atmosfera kaya hidrogen. Kemudian buburan itu ditindakbalaskan di dalam reaktor turus terpadat dengan menggunakan mangkin kobalt/molibdat di atas silika/alumina pada suhu 465�C dan tekanan 4000 psig.
adenocarcinomaadenokarsinomaPerubatanTiadaTumor malignan bersel epitelium yang tersusun mirip kElenjar. Sinonim: adenoma malignan.
naturalistic formbentuk sejadiLandskapTiadaObjek atau susunan objek yang mirip kepada bentuk asli. Contohnya, bentuk bulat dan melengkung.
dynamic stabilitykestabilan dinamikSainsHidrometeorologiKeadaan atmosfera yang tidak membolehkan usikan mirip gelombang kecil untuk membesar. Berbagai-bagai pengaruh bertindak di dalam atmosfera untuk mewujudkan keadaan tidak sesuai bagi ketakstabilan (hidro) dinamik, misalnya inersia, graviti, ricihan angin atau atmosfera baroklinik yang kuat. Istilah alternatifnya ialah kestabilan hidrodinamik. Istilah ini kadang kala digunakan, secara terhad, sebagai sinonim bagi kestabilan inersia.
1234

Kembali ke atas