Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[mu.di/] | موديق

Definisi : belayar atau pergi ke hulu sungai: Dr Teluk Intan, mereka ~ sampai ke Karai. memudiki belayar mudik di (sesebuah sungai): Setelah dua hari ~ sungai itu, sampailah mereka di tempat yg dituju. memudikkan menjalankan (perahu dll) ke hulu sungai. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[mu.di/] | موديق

Definisi : 1. (pergi, belayar) ke hulu sungai, (pergi, belayar) ke udik: marilah kita ~ ke hulu sungai ini; 2. Jk pulang ke kampung (dusun dll); sehilir se~ setuju, sepakat; belum tentu hilir ~nya prb belum tentu ke­putusan atau kesudahan sesuatu perkara; di ~ sebulakan, di hilir semuara prb persatuan yg kukuh; ke ~ tentu hulunya, ke hilir tentu muaranya prb sesuatu maksud atau niat hen­daklah tentu tujuannya; tiada dibawa orang sehilir se~ prb dipulaukan drpd masyarakat; bermudik belayar ke hulu sungai: di sungai Sarawak inilah tempat ~ kapal wap Royalist milik Brooke; memudiki belayar mudik (sesuatu sungai): kapal boleh ~ Sungai Irrawadi hingga ke Bhamo; memudikkan menjalankan perahu ke hulu sungai: kerana arus yg deras, ia tidak dapat ~ perahunya; termudikkan dapat dimudiki: jikalau tidak ~ oleh sahaya, bukanlah sahaya putera mar-hum yg mangkat di Buantan. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
 
mudik (kata kerja)
Bersinonim dengan ke hulu, ke udik;,

Puisi
 

Mudik ke hulu sekah durian,
     Hanyut kulit bertali-tali;
Duduk dulu nikah kemudian,
     Boleh anak tidak berwali.


Lihat selanjutnya...(73)
Peribahasa

Ke mudik tentu hulunya,
     ke hilir tentu muaranya.

Bermaksud :

Sesuatu pekerjaan (perjalanan) haruslah ada ketentuannya.

 

Lihat selanjutnya...(9)


Pantun

SumberColumn1
Kurik Kundi Merah SagaMudik berenang hilir berenang, Hanyut sampai ke Tanjung Jati; Budi pun kenang rupa pun kenang, Tuanlah pandai mengambil hati.
Kurik Kundi Merah SagaMudik ke hulu sekah durian, Hanyut kulit bertali-tali; Duduk dulu nikah kemudian, Boleh anak tidak berwali.
Kurik Kundi Merah SagaMudik dari kemparnya besar, Putik daun rambai-merambai; Bunga dililit ular yang besar, Apalah daya ambil tak sampai.
Kurik Kundi Merah SagaMudik ke hulu pengayuh jatuh, Buat bersunting bunga delima; Unjuk sirih pinang jatuh, Baru tidak berjari lima.
Kurik Kundi Merah SagaMudik ke hulu kepayang luruh, Buat sunting bunga delima; Unjuk sirih pinang jatuh, Bagi tidak saya terima.
Kurik Kundi Merah SagaMudik ke hulu menyusur duri, Orang mengetam musim bah; Duduk kita fikirkan diri, Kasih sayang sudah berubah.
Kurik Kundi Merah SagaMudik ke hulu mengutip berangan, Berangan jatuh atas batu; Alangkah elok bertemu kayangan, Di dalam nujum boleh kutahu.
Kurik Kundi Merah SagaMudik ke hulu mengait rambai, Rambai mencarik lengan baju; Saya tak rebut bunga setangkai, Bunga lain sedap bau.
Kurik Kundi Merah SagaMudik ke Hulu Bukit Beruas, Ambik kulit jemur tenggiri; Adik turut ambo tak puas, Cuma abang tak insafkan diri.
Kurik Kundi Merah SagaMudik ke hulu atas jeram, Tanam keledek atas batu; Bagaimana hatiku tak geram, Tengok kopek menongkat baju.
12345678

Kembali ke atas