Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[mun.cul] | مونچول

Definisi : keluar tiba-tiba, datang menampakkan diri, terbit, timbul: tiba-tiba ketika itu ~ Dang Kenanga membawa sehidangan kopi; bermunculan muncul dgn banyak: di langit bersih ~lah bintang-bintang; memunculkan menampakkan, menerbit­kan, menimbulkan: matahari belum ~ diri dr selimut mendung; kemunculan perihal muncul: ~nya di dlm majlis itu memeranjatkan mereka; pemunculan proses menjadikan sesuatu, penjelmaan. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
 
muncul (kata kerja)
Bersinonim dengan terbit, timbul, tampil, keluar, lahir, tumbuh, hidup, bercambah, bertunas, menjelma, tersembul, terjengul, pegari, mencagun;,
Kata Terbitan : memunculkan, kemunculan,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
postemergence applicationpengenaan selepas muncul; penggunaan selepas munculPerhutananTiadaTiada
pop-up menumenu munculTeknologi MaklumatTiadaMenu yang muncul pada paparan di lokasi selain bar menu utama.
emergentmunculPerubatanTiada1. Berkaitan dengan kemalangan atau kecemasan.,2. Terbit, timbul atau muncul selepas melalui beberapa tahap perkembangan yang berurutan.
post-emergence damping-offredam setelah munculBiologiPatologiRedam pada anak benih setelah muncul di atas permukaan tanah.
hapaxhapaksKesusasteraanTiadaSatu perkataan atau bentuk yang muncul sekali sahaja di dalam sesebuah naskhah. Contoh: kata 'aja' mangkana sira' hanya muncul sekali dalam Hikayat Pandawa Lima.
ectopicektopiVeterinarPraklinikalKedudukan yang salah bagi sesuatu struktur ataupun struktur yang muncul pada tempat yang tidak sepatutnya. Contohnya; ureter ektopi yang muncul sama ada di vagina; uretra atau serviks dan kebuntingan ektopi yang embrionya berkembang di dalam tiub fallopian atau oviduk.
epilepsyepilepsiPerubatanTiadaGangguan sementara fungsi otak yang muncul dari masa ke masa, yang dicirikan dengan satu atau lebih gejala yang berikut: tidak sedar diri, sawan, gangguan psikik atau deria dan gangguan sistem saraf autonomik. Gejala tersebut muncul akibat gangguan paroksismal aktiviti elektrik otak. Penyakit ini mungkin bersifat kongenital atau mungkin diperoleh.
reappearmuncul semulaFizikTiadaTiada
emergentmunculKomunikasi MassaTiadaTiada
emanatemunculKejuruteraanTiadaTiada
12345678910...

Kembali ke atas