Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[mus.li.hat] | مصليحت

Definisi : 1 daya upaya; ikhtiar: Ia mencari ~ utk melepaskan dirinya. 2 = tipu ~ tipu daya; helah: tipu ~ perang taktik perang. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[mus.li.hat] | مصليحت

Definisi : Ar 1. daya upaya, ikhtiar: apakah ~ agar kesatuan itu benar-benar boleh me-wakili pelajar Melayu seluruhnya; 2. = tipu ~ tipu daya, akal, helah: sekarang apa yg kita mahu ialah satu tipu ~ yg licin spt yg dilakukan oleh Tengku Anum di negeri Siam itu; beliau menyeru supaya harta wakaf hendaklah digunakan utk ~ am; ~ perang siasat perang, taktik perang; bermuslihat mempunyai muslihat: negara itu mencapai matlamatnya dgn ~ dlm hal ehwal negara lain. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata muslihat

Peribahasa

Jerat halus kelindan sutera.

Bermaksud :

Tipu muslihat yang sangat halus. (Peribahasa lain yang sama makna: Jarum halus kelindan sutera).

 

Lihat selanjutnya...(14)

Istilah Malaysia

Istilah Sumber Istilah Sasar Bidang Subbidang Huraian
dirty tricksmuslihat kotor/tipu muslihatSains PolitikPolitik PerbandinganTiada
trickster talecerita muslihatKesusasteraanTiadaCerita yang mengesahkan kepandaian seseorang dalam menyelesaikan beberapa masalah secara tipu helah dan akal yang cerdik. Contoh: cerita Siti Muslihat dan cerita-cerita Sang Kancil.
Bruce effectkesan BruceVeterinarSains Praklinik VeterinarMuslihat rodensia jantan atau babi jantan untuk menyekat kebuntingan betina daripada pengawanan jantan sebelumnya. Muslihat ini menyebabkan betina estrus semula. Kesan ini tidak berlaku sekiranya jantan kembiri atau jantan belum matang dicampurkan dengan betina bunting.
intriguemuslihatSejarahTiadaTiada
intriguemuslihatKesusasteraanTiadaTiada
intriguemuslihatKesusasteraanTiadaTiada
intriguemuslihatKesusasteraanTiadaTiada
sales gimmickmuslihat jualanSosiologiTiadaTiada
sales gimmickmuslihat jualanEkonomiTiadaTiada
sales gimmickmuslihat jualanEkonomiTiadaTiada
calculating (character)watak muslihatKesusasteraanTiadaTiada
grounds of public policy or expediencyalasan bagi muslihat atau faedah awamUndang-undangTiadaTiada
blow-up storycerita dibesarkanKomunikasiTiadaCerita atau berita kecil yang sengaja dibesarkan yang mempunyai muslihat tertentu. Cerita ini mempunyai daya tarikan pembaca.
trick endingakhiran muslihatKesusasteraanTiada

Peleraian dalam cerita yang tidak dapat diduga oleh pembaca. Hal ini demikian kerana tiada petunjuk daripada pengarang atau kerana pengarang sengaja menyimpan maklumat penting sehingga ke babak akhir cerita. Istilah ini dikenali juga sebagai akhiran di luar duga.


Kembali ke atas