Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[pa.ngé.ran] | ڤڠيرن

Definisi : /pangéran/ gelar utk keluarga atau anak raja-raja di Jawa dan di Brunei. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)

[pa.ngé.ran] | ڤڠيرن

Definisi : (pangéran) Jw gelaran utk anak (ke­luarga) raja dan orang besar. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata pangeran

Perkhidmatan +

Puisi
 

Datuk Pangeran masuk ke Jambi,
     Naik ke darat memotong getah;
Sangat hairan di hati kami,
     Hujan lebat tanah tak basah.


Lihat selanjutnya...(4)

Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
PANGERAN BENDAHARA

PANGERAN BENDAHARA, salah satu jawatan wazir dalam hierarki pemerintahan Kesultanan Brunei.  Sejak zaman pemerintahan Sultan Hassan (m.m. 1605-1619), dalam hierarki pemerintahan Kesultanan Brunei terdapat empat orang wazir, iaitu Duli Pangeran Bendahara, Duli Pangeran Digadong, Duli Pangeran Temenggung dan Duli Pangeran Pemanca.  Di bawah wazir, terdapat 60 ceteria (sateria), iaitu empat kepala ceteria, lapan ceteria besar, 16 ceteria pengelasan, dan 32 ceteria damit (kecil).  Di bawah ceteria, terdapat jawatan kesetiawanan daripada kalangan rakyat biasa.  Jawatan tertinggi ialah Pehin Datu Perdana Menteri (1), Ketua Menteri (2), Kepala Menteri (4), Menteri Pengelasan Besar (8), Menteri Pengelasan Biasa (16) dan Menteri Pengelasan Damit-kecil (32).  Beberapa jawatan Menteri Dagang juga diwujud dan dikurniakan kepada orang asing, misalnya Datu Saudagar, ketua orang India dan Kapitan Cina, gelaran kepada ketua orang Cina.

SEJARAH DAN ARKEOLOGIJawatan/Gelaran
PANGERAN MUHAMMAD SALLEHPANGERAN MUHAMMAD SALLEH ( ? -? ), wakil Sultan Brunei di Sarawak.  Dia lahir dan dibesarkan di Sambas.  Nama penuhnya Pangeran Muhammad Salleh Pangeran Sharifuddein.  Dia lebih dikenal dengan gelaran Pangeran Indera Mahkota.  Dia berketurunan kerabat diraja Brunei.SEJARAH DAN ARKEOLOGITokoh
PANGERAN DIGADONG

PANGERAN DIGADONG, salah satu jawatan wazir dalam hierarki pemerintahan Kesultanan Brunei.  Gelaran penuh wazir ini ialah Duli Pangeran Digadong Sahibul Mal. Jawatan ini wujud sejak pemerintahan Sultan Hassan (m.m. 1605-1619).  Fungsi dan tanggungjawab Pangeran Digadong ialah mengurus dan mentadbir khazanah negara, mengawasi kedudukan dan perjalanan hasil negeri serta kesejahteraan sosial rakyat. Dalam melaksanakan tugas ini, Pangeran Digadong berkewajipan mendengar dan menerima segala aduan rakyat dan membuat laporan untuk dipersembahkan kepada sultan dan memberi nasihat bagaimana sesuatu masalah itu boleh diatasi.

SEJARAH DAN ARKEOLOGIJawatan/Gelaran
DIPONEGORO, PANGERAN

Diponegoro, Pangeran (1785–1855) ialah

putera raja Jawa yang menentang Belanda dalam

Perang Jawa (1825–1830). Kerajaan Indonesia

mengisytiharkan Diponegoro sebagai wira

kebangsaan.

UMUM 
PANGERAN ADIPATI ANUM

PANGERAN ADIPATI ANUM ( ? ?), panglima kerajaan Jambi.  Dia ialah anak Pangeran Ratu Jambi, pemerintah Jambi.  Dalam sejarah hubungan antara Jambi dengan kerajaan Johor pada abad ke-17, nama Pangeran Adipati Anum selalu disebut terutama ketika mengetuai angkatan perang Jambi.  Hubungan antara Jambi-Johor berlaku apabila Sultan Hammat Syah Johor (m.m.1613-1623) mengahwini puteri Jambi.  Sultan Hammat Syah memperoleh seorang putera, Raja Ibrahim, yang bergelar Raja Muda.

SEJARAH DAN ARKEOLOGITokoh
PANGERAN ANTASARI

PANGERAN ANTASARI ( ? -1862), penentang penjajahan Belanda, di Banjarmasin, Kalimantan, Indonesia.  Bapanya, Pangeran Masohot, mengahwini puteri Sultan Sulaiman, manakala datuknya, Pangeran Amir, dibuang negeri ke Ceylon ketika penjajahan Belanda.

SEJARAH DAN ARKEOLOGITokoh
PANGERAN MATUSIN

PANGERAN MATUSIN (? -1880-an), pembesar Mukah, Sarawak.  Dia adalah anak pembesar Brunei dengan orang biasa keturunan Melanau dari Mukah.  Dia dihalau dari Mukah oleh Pangeran Arshad, tetapi Sultan Brunei memperkenankannya menetap di situ.  Mengikut catatan Charles Brooke, Pangeran Matusin disenangi oleh penduduk tempatan kerana kegigihannya dan sifatnya yang tidak memandang darjat.

SEJARAH DAN ARKEOLOGITokoh
PANGERAN MANGKUBUMI

PANGERAN MANGKUBUMI ( ? -? ), Sultan Yogyakarta yang pertama dengan gelaran Sultan Hamengku Buwono I.  Dia adalah putera Susuhunan Amangkurat IV, Raja Mataram yang terakhir.  Pangeran Mangkubumi adalah salah seorang pembesar Jawa. Dia terkenal dalam pemerintahan di Jawa kerana terlibat dalam pemberontakan menentang penjajahan Belanda dan juga dia tidak puas hati dengan calon-calon pengganti pemerintah Jawa yang memberi kepentingan kepada pihak Belanda.

SEJARAH DAN ARKEOLOGITokoh
PANGERAN MUDA HASHIM

PANGERAN MUDA HASHIM ( ? - ? ), pemimpin Sarawak.  Dia berasal daripada kerabat diraja Brunei.  Dia anak kepada Sultan Muhammad Kanzul Alam dan ayahanda saudara kepada Sultan Omar Ali Saifuddien 11, Sultan Brunei.

SEJARAH DAN ARKEOLOGITokoh
PANGERAN SYAHBANDAR SAHIBUL BANDAR

PANGERAN SYAHBANDAR SAHIBUL BANDAR, salah seorang ceteria dalam hierarki pemerintahan tradisi KesuItanan Brunei.  Di Brunei Darussalam, pembesar negeri di bawah Sultan dan Yang Di-Pertuan digelar wazir, ceteria dan menteri.  Dalam adat diraja Brunei yang menjadi warisan turun-temurun, terdapat empat orang wazir, 60 orang ceteria dan 60 orang menteri.

SEJARAH DAN ARKEOLOGITokoh
123

Kembali ke atas