Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini.
Tesaurus
 
rasa
1. Dalam konteks pelbagai rasa
bersinonim dengan manis, masam, masin, pahit, tawar, payau, pedas, maung, hambar, kelat,
(adjektif:)

2. Bersinonim dengan fikir
( kira, ingat, agak, )
(kata kerja:)

Kata Terbitan : rasanya, rasa-rasanya, berasa, merasai, merasakan, terasa, perasaan, berperasaan, perasa, berperasa,


Ensiklopedia

TajukSinopsisBidangKlasifikasi
ANALGESIK

Analgesik ialah sebarang dadah yang

menghilangkan rasa sakit tanpa menyebabkan

ketidaksedaran. Manusia menggunakan pelbagai

analgesik untuk menghilangkan atau mengurangkan

banyak jenis kesakitan. Aspirin, analgesik yang

relatifnya ringan, menghilangkan sakit kepala, sakit

otot, dan beberapa ketidakselesaan kerana selesema.

Doktor mungkin mempreskripsi analgesik yang lebih

kuat, seperti Codeine, bagi kesakitan yang teruk

akibat kecederaan belakang badan, luka terbakar

yang serius, dan penyakit seperti kanser.

UMUM 
PERSEPS

Persepsi ialah satu proses yang melaluinya kita

dapat menerima dan mentafsir segala maklumat dari

dunia sekeliling kita. Dunia sekeliling kita

mengandungi pelbagai jenis dan tahap tenaga fizikal.

Pengetahuan kita tentang dunia datangnya dari

organ-organ deria yang bertindak balas dengan

tenaga fizikal berkenaan. Sesetengah jarak

gelombang radiasi elektromagnetik merangsang

mata kita. Telinga kita mendengar beberapa jenis

getaran mekanikal di udara. Hidung dan lidah pula

adalah sensitif kepada rangsangan bahan-bahan

kimia tertentu. Sesetengah organ di dalam kulit kita

bertindak kepada tekanan, perubahan suhu dan

pelbagai rangsangan yang berkaitan dengan rasa

sakit. Organ-organ deria yang terdapat pada sendi,

tendon dan otot kita adalah sensitif kepada gerakan

dan kedudukan tubuh.

UMUM 
SAFRON

Safron ialah pewarna kuning terang dan perisa

makanan. Ia dihasilkan dengan mengeringkan stigma

dan sebahagian daripada stail krokus ungu musim

luruh yang dikenali secara saintifik sebagai Crocus

Satirus (lihat Krokus ). (Stigma dan stail adalah

bahagian bunga yang mengandungi biji). Lebih

kurang 4000 bunga menghasilkan kira-kira 28 gram

safron komersial. Safron mempunyai bau yang

harum, tetapi rasa yang pahit. Ia digunakan dalam

masakan dan untuk memperisa dan

mewarnakan gula-gula. Penduduk di Eropah dan

India menggunakannya untuk memperasa pelbagai

makanan.

UMUM 

Kembali ke atas