Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[péng.san] | ڤيڠسن

Definisi : (péngsan) dlm keadaan tidak sedar akan diri: aku telah ~ beberapa jam lamanya, apabila aku sedar semula aku dikerumuni oleh beberapa orang tua-tua; jatuh ~ = ter­pengsan tidak ingat, tidak sedar akan diri. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

Glosari Dialek Kedah

EntriFonetikKelas KataMaknaAyat DialekSebutan AyatMaksud Ayat
handoh[hAn.doh]kata kerjamemukul, menetak (dengan kuat), menghentam.Depa handoh kawaq tu sampai pengsan.[dE.pA hAn.doh kA.wAâÖ tu sAm.pAj pEN.sAn]Mereka memukul dengan kuat pencuri itu hingga pengsan.
taboh[tA.boh]kata kerjamemukul atau pukul dengan tangan (kiasan), tampar; laboh.Kawaq tu depa laboh sampai pengsan.[kA.wA)Ö tu dE.pA tA.boh sAm.pAj pEN.sAn]Pencuri itu mereka pukul hingga pengsan.
laboh[lA.boh]kata kerjamemukul atau pukul dengan tangan (kiasan), tampar; tabuh.Kawaq tu depa laboh sampai pengsan.[kA.wA)Ö tu dE.pA lA.boh sAm.pAj pEN.sAn]Pencuri itu mereka pukul hingga pengsan.
campen[tSAm.pen]kata namatergendala, terhalang, terganggu dan sebagainya.Majeleh hak baru nak mola jadi campen pasai pengerusi majlis dok tak dok pengsan.[mA.dZ«.leh hA/ bA.Òu nA/ m.lA dZA.di tSAm.pen pA.sAj p«.N«.Òu.si mA.dZ«.leh do/ tA/ do/ pEN.sAn]Majlis yang baru hendak bermula menjadi tergendala kerana pengerusi dengan tiba-tiba pengsan.

Kembali ke atas