Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[péng.san] | ڤيڠسن

Definisi : (péngsan) dlm keadaan tidak sedar akan diri: aku telah ~ beberapa jam lamanya, apabila aku sedar semula aku dikerumuni oleh beberapa orang tua-tua; jatuh ~ = ter­pengsan tidak ingat, tidak sedar akan diri. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
dissociative anaesthesiaanestesia disosiatifPerubatanTiadaKeadaan pesakit yang pengsan disebabkan pemberian suntikan agen induksi ketamin. Pesakit pengsan beberapa minit selepas suntikan intravena ketamin dengan kadar 1 mg/kg hingga 2 mg/kg dan terus pengsan sehingga 15 minit. Anestesia disosiatif biasanya diberikan kepada pesakit pediatrik yang menjalani pembedahan kecil dan masa pembedahan yang pendek seperti berkhatan, prosedur radiodiagnostik-neurologikal, prosedur terapeutik, penukaran pembalut luka, dan pemeriksaan mata bayi.
stunpengsanVeterinarTiadaTiada
faintingpengsan/pitamPerubatanTiadaHilang kesedaran sementara waktu, disebabkan aliran darah ke otak yang tidak mencukupi.
faintpengsan/ pitam;; pucat (warna)PerubatanTiadaTiada
collapseruntuh; runtuhan; pengsan/pitamGeologiTiadaTiada
collapseruntuh; runtuhan; pengsan/pitamPerhutananTiadaTiada
collapseruntuh; runtuhan; pengsan/pitamPerubatanTiadaTiada
collapseruntuh; runtuhan; pengsan/pitamPertanianTiadaTiada
collapseruntuh; runtuhan; pengsan/pitamSejarahTiadaTiada
phosphine poisoningkeracunan fosfinaKimiaForensikKeracunan akibat penyedutan fosfina (formula kimia, PH), iaitu gas tanpa warna dengan bau bawang putih. Tanda utama keracunan ialah demam kuning dan pengsan. Keracunan akut menyebabkan loya dan muntah, kelesuan, batuk, demam kuning, parestesia, ataksia, terketar-ketar, diplopia, tekanan darah jatuh, dispnea, edema pulmonari, pengsan, ritma jantung tak normal, konvulsi dan koma. Keracunan kronik menyebabkan sakit gigi sebagai gejala awal, diikuti bengkak rahang, dan kemudian nekrosis mandibel. Penemuan lain termasuk keadaan lemah, hilang berat badan, hilang selera makan, anemia, dan keretakan tulang secara spontan. Had pendedahan ialah 0.3 ppm. Penemuan patologi ialah hiperemia dan edema pulmonari dan nekrosis miokardia fokal. Dos maut ialah I mg/kg.
123456

Kembali ke atas