Maklumat Kata

Kamus Bahasa MelayuDefinisi : penuh benar (hingga tidak ada ruangan lagi); (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
 
penuh (adjektif)
1. Bersinonim dengan berisi: tepu, padat, pepak, mampat, tumpat, sarat, pejal, rapat, ketat, sendat, lejuh, merepuh,
Berantonim dengan kosong

2. Bersinonim dengan banyak: sesak, sakan, bertimbun-timbun, berlebihan, melimpah, melaut, lebat, rendang, merenduh, berkelun-kelun, berkepul-kepul, bergumpal-gumpal, rapat, tebal, rimbun, belanar, jenuh,
Berantonim dengan sedikit

3. Bersinonim dengan lengkap: cukup, sempurna, memadai, genap, tuntas,
Berantonim dengan kurang

4. Bersinonim dengan ramai: banyak, berduyun-duyun, berpusu-pusu, berasak-asak, bersesak-sesak, berbondong-bondong, terpermanai, berjuak-juak,
Berantonim dengan sedikit

Kata Terbitan : sepenuhnya, memenuhi, memenuhkan,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
overcrowded curriculumbidang pelajaran penuh sesakPendidikanTiadaTiada
injecteddisuntikPerubatanTiada1. Berkaitan dengan pengenalan sesuatu ke dalam kulit melalui suntikan.,2. Berkaitan dengan keadaan penuh sesak.
injectionsuntikanPerubatanTiada1. Kerja memasukkan ubatan atau cecair ke tubuh badan dengan menggunakan picagari.,2. Bahan atau ubat yang disuntikkan.,3. Keadaan yang penuh sesak.
jamsesakKejuruteraanTiada1. Sesak: Keadaan pada suapan kad yang mengganggu perjalanan biasa kad tebuk melalui mesin kad tebuk.,2. Mengganggu penerimaan isyarat radio secara elektronik.,3. Proses atau mekanisme yang terhenti berfungsi kerana kerosakan yang menghalangnya beroperasi.,4. Penuh dengan lalu lintas menyababkan laluan tidak boleh direntasi dengan keselesaan yang biasa.
congested areakawasan sesakSosiologiTiadaKawasan yang telah terlalu penuh dengan segala bentuk bangunan atau infrastruktur.

Kembali ke atas